Русенските социалисти отбелязват Празника на труда с няколко инициативи

Русенските социалисти отбелязват Празника на труда с няколко инициативи
Публикация   07:40     01 Май, 2022 /     akcent.bg   /     699

Началото на борбата за достойни условия на труд поставят над 300 000 работници в САЩ през 1886 г с мащабна национална стачка. Те се обявяват за 8-часов работен ден. В този момент се работипо 16 часа и при много лоши условия. Има случаи, при които хора умират на работното си място. Протестите продължават три дни в Чикаго, след което полицията се намесва. Ранени са 200 души, а впоследствие четирима са осъдени на смърт,чрез обесване на специално организиран съдебен процес.

За солидарност, с протестите в Чикаго,се обявява учредителният конгрес на Втория интернационал, през 1889 г. в Париж. През 1904 г. социалистите в Амстердам при канватвсичкисоциалдемократическипартии и профсъюзипосветадаизлизатнаманифестациина 1 майнесамозаофициалнотопризнаванена 8-часовия работенден, но и засветовенмир. Така празникът,подкрепянотдвижениятанаработещите, социалистите и комунистите,  анархистите и синдикатите,1 май се превръща вДен на международното работническо движение и на левите движения.

Първият опит за честване на Първи май в България е отТипографското дружествопрез 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г. От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да се отбелязва по-масово и мащабно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническатакласа.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

       136 години след 1 май 1886, припомняйки си историята и записаното във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, днес честваме   Деня на труда с радост за постигнатото от тези преди нас. Да, „Правотонатруд е основночовешкоправо“ и само с достоен труд може да има достоен живот. Дали обаче сме достатъчно силни като общност, за която трудът е основна ценност и средство, благодарение, на което да постигаме не само лична реализация, но и обществен прогрес?!  Нека 1 май бъде не само почивен ден от календара. Нека извоюваното не бъде даденост. Нека 1 май бъде за всички символ на общите усилия за развитие и възход. Нека ежедневно отстояваме правата за равно възнаграждение за равен труд, за справедливо възнаграждение, съответстващо на човешкото достойнство, на здравословни и безопасни условия на труд, на почивка и периодичен платен отпуск. Нека направим така, че за нашето общество трудовите хора да бъдат най-уважаваната, най-почитаната и най-ценената част от него, за да бъде нашето общество свободно, справедливо, проспериращо!

   Русенските социалисти ще отбележат 1 май с няколко инициативи и канят всички съмишленици, симпатизанти и трудови хора на град Русе да се включат:

- от 10.00 часа –  поклонение пред паметта на загиналите при трудови злополуки. Церемонията ще се състои пред паметната плоча на сградата на Инспекцията по труда на ул. “Александровска“;

- от 10.30 часа – концерт на изпълнители от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“, пл. Свобода, до сградата на Съда;

- от 10.00 до 14.00 – рекламно-информационна шатра пл. Свобода, пред сградата на Съда



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha