За първи път Гергьовден на етносите стягат в Сливо поле

За първи път Гергьовден на етносите стягат в  Сливо поле
Публикация   13:35     28 Апр, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1554

Чевермета, курбан чорба, богата фолклорна програма очаква гостите на своеобразния етно- кулинарен фестивал

   Празникът, който ще отбележи община Сливо поле за първи път, не е избран случайно да се състои на 6 май..Тържеството ще се състои на стадиона в общинския център от 10 часа, където ще има тържествено откриване.

   Гepгьoвдeн е един от най-старите,  oбичaни и тaчeни  oбичaи, който се празнува от всички етноси на територията на община Сливо поле, независимо от религиозната им принадлежност . За ромите той е Едерлези, за турци и татари е Хъдърлез. Голямата му популярност  може би се дължи на факта, че обединява в себе си няколко тържествени повода.

  Гостите ще се впечатлят от  богата културно-музикална програма на самодейни състави, представящи фолклор на етносите от района – българи, турци, татари, българо-мохамедани, роми християни и роми мюсюлмани. Те ще представят възстановка на обичая Гергьовден според различните традиции, песни, танци, костюми, кулинария, облекло. С нетърпение очакваме да видим участието на гостите от татарската общност в с.Цареб брод, обл.Шумен , които ще ни представят обичай, песни и танци, пълната гама татарски ястия, свързани с празника, по автентични рецепти и приготвяне.

    Как празнуват християните в с.Ценово, обл. Русе ще ни покажат приятелите ни от  Клуб за пресъздаване на народни обреди, обичаи и битова култура към Народно читалище „Христо Ботев 1898 г“, с.Ценово, обл.Русе. , а за обичаите на ромите ще научим от самодейците от Читалището на с.Малко Враново, община Сливо поле. Ще се насладим на изявите на колективи от с. Вълкан, обл.Силистра, гр.Тутракан, с.Варненци, обл.Силистра, Клуб за хора и танци Фламинго Етно, гр.Русе,с.Ново село, обл.Русе, с.Тетово, с.Сандрово, с.Обретеник, с.Ряхово, с.Черешово, с.Кошарна, с.Стамболово и разбира се, съмодейните състави на "Народно читалище Христо Ботев 1928 г", гр.Сливо поле.

   Предвидена е кулинарна изложба на ястия, приготвяни от различните етноси за празника , традиционен агнешки курбан, много музика, танци и веселие.   Шест агнешки чевермета ще въртят известните с майсторлъка си кулинари от общината.

   Изложба от автентични престилки и пешкири от русенския регион, местни занаяти и производители ще покажат своя продукция.

Да възродим традициите и заедно да продължим да ги почитаме, защото те са корените, които ни правят народ и ще ни запазят като такъв! Това е стремежът на общинското ръководство не само на този празник, каза кметът Валентин Атанасов.

       За да ни има!

   Събитието се организира по проект на „Народно читалище Христо Ботев 1928 г“, гр.Сливо поле, по  Оперативна Програма за развитие на селските райони, Приоритетни оси „Подкрепа за местно развитие по LEADER (ВОМР — водено от общностите местно развитие), Мярка 21 „Съхраняване и популяризиране културно-историческо и природно наследство на територията на МИГ „Тутракан – Сливо поле“.

      Дрескод по желание – фолклорни костюми на различните етноси

   Гepгьoвдeн и oбичaитe, cвъpзaни c тpaдициoнния бългapcĸи пpaзниĸ, носят свежестта на слънчевото лято, надеждата за новия живот, който се заражда в природата, очакванията за здраве и плодородие, за радост и изобилие, за обич и топлина. Не случайно този празник се празнува от различните етнически групи в българския народ и макар и да има някои специфични особености в отбелязването му, много повече са сходствата. Тяcнo ce cвъpзвa c нacтъпвaнeтo нa нoвaтa гoдинa зa cтoпaнитe-зeмeдeлци. Имeннo пopaди тoзи cи xapaĸтep пpaзниĸът e изпъcтpeн c мнoжecтвo oбичaи, cвъpзaни cъ cздpaвeтo, зeмeдeлcĸaтa peĸoлтa и oтглeждaнeтo нa дoбитъĸa.

     На 6-и май църквата почита паметта на Свети Георги Победоносец. Същата дата е обявена за  официален празник в България, както и за Ден на храбростта и на Българската армия, когато се освещават бойните знамена и се прави водосвет за здравето на военнослужещите ни. Чества се и като празник на овчаря и на хората, занимаващи се с овцевъдство.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha