Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат

Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат
Публикация   07:28     25 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     534

   За пръв път от 20 години насам Франция преизбра своя президент за втори мандат. Еманюел Макрон ще ръководи страната със силна президентска власт още пет години. Макар и с късен старт на кампанията му - 5 седмици преди първия тур и 7 седмици преди днешния балотаж - екипът му успя да убеди достатъчно французи, че неговата визия за бъдещето на страната е по-перспективна от тази на популистката десница.

  Екзит пол данни, официално огласени в 21 часа българско време, показаха за Макрон 58.2%. За Марин ль Пен са гласували 41.8% от избирателите. Това е категорична победа за президента с прогнозна разлика от над 16 процентни пункта при избирателна активност над 70%.

Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат

    Въпреки това националистическата десница успя да събере над четири от всеки десет пуснати гласа, което е най-солидния ѝ резултат за президентски избори и означава, че във втория си мандат Макрон ще трябва да се съобразява с този факт, илюстриращ недоволството на

   Макрон влезе в днешния изборен ден с консенсус сред социологическите прогнози, че води по популярност. Но данните от екзитпол допитвания днес (публикуват ги белгийски и швейцарски медии, във Франция това е забранено до формалния край на гласуванто в 20 часа местно време), прогнозираха, че тя продължава да се увеличава - до 55-58 процента предпочитания сред гласувалите.

Привържениците на Макрон, събрали се пред Айфеловата кула, избухнаха в ликуване при обявяване на прогнозите на социологическите агенции.

© Reuters

   Привържениците на Макрон, събрали се пред Айфеловата кула, избухнаха в ликуване при обявяване на прогнозите на социологическите агенции.

   Само 12 минути след обявяването на прогнозите Марин льо Пен застана на трибуната в партийната си централа, за да обяви, че приема поражението си, но и че това е победа за нейното движение. "Хиляда пъти ме обявяваха за мъртва и хиляда пъти сгрешиха", продължи тя. Мачът не е свършил, нашто движение е отворено за всички, които искат да се борят срещу Макрон на парламентарните избори, а резултатите ни от тази вечер са обещаващи, допълни Льо Пен.

Сега пред победителя стои нова важна задача - да спечели убедително и парламентарните избори. Те би трябвало да са през юни, но няма да е изненадващо, ако Макрон реши да ги изтегли с до две седмици напред, за да не остави време на опонентите си да се подготвят. Правителството обикновено подава остава веднага след президентските избори и оставя държавния глава да реши кога да я приеме.

   Контролът над парламента е важен, за да може президентът да прокарва реформената си и политическа програма. Най-вероятно скоро ще започнат и улични протести, защото голяма част от французите са несъгласни с инициативата му да повиши пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат

© Reuters

   Жан-Люк Меланшон, лидерът на крайната левица, спечелил на първия тур 20%, също каза, че кампанията за парламентарните избори започва тази вечер и призова недоволните от системата да не се отказват. "Урните решиха. Ло Пен е победена. Франция ясно отказа да ѝ повери бъдещето си. Макрон оцеля в море от въздържали се от гласуване, празни или невалидни бюлетини", допълни той.

   Почти 49 милиона избиратели бяха призовани да пуснат гласа си и данните на радио France Info показаха разлики към 17 часа от над 70% активност в селски райони в Югозападна Франция до около 56% в Париж. По същото време средно за страната негласувалите бяха малко над 28% при 25.44% през 2017 г. Това е и най-големият дял негласували от 1969 г. насам, но този показател е относителен, защото през годините са се променили и правилата за имащи право да гласуват.

   Първият коментар на агенциите Ipsos и Sopra Steria по този повод, е, че политиеските проекти на Макрон и Льо Пен изглежда не са успели след първия тур да убедят и мотивират да отидат до урните избиратели отвъд твърдия си електорат.

Избирателната активност към 17 часа (вдясно) и разликата в активността спрямо първия тур (в синьо е увеличената, в червено е намалената активност спрямо 10 април).

© Reuters

   Избирателната активност към 17 часа (вдясно) и разликата в активността спрямо първия тур (в синьо е увеличената, в червено е намалената активност спрямо 10 април).

   "Очаквам да продължим чудесното си сътрудничество. Заедно ще придвижим Франция и Европа напред", написа в поздрава си до Макрон председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

   "В тези турбулентни времена се нуждаем от стабилна Европа и от Франция, тотално отдадена на един повече автономен и по-стратегически Европейски съюз. Можем да разчитаме на Франция още 5 години", написа в поздрава си Шарл Мишел, председател на Европeйския съвет.

   Германският канцлер Олаф Шолц също поздрави "най-сърдечно" Макрон и допълни, че "вашите избиратели изпратиха днес силен сигнал на отдаденост към Европа, доволен съм, че ще продължим доброто си сътрудничество".

   "Очаквам да продължим да работим с Вас за по-обединена и силна Европа", написа в "Туитър" премиерът Кирил Петков.

Тагове : Франция , Макрон ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha