Целта е да стигнем до Молдова, воюваме с целия свят, каза руски генерал

Целта е да стигнем до Молдова, воюваме с целия свят, каза руски генерал
Публикация   08:23     23 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     522

   Контролът над южната част на Украйна е още един начин да достигнем Приднестровието, където също има факти за потискане на рускоезичното население. Очевидно сега ние сме във война с целия свят, както беше във Великата отечествена война, всички в Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото нещо, те никога не харесваха Русия."

   Това е заявил според ТАСС заместник-командващият на Централния военен окръг (ЦВО) генерал-майор Рустам Минекаев на годишната среща на Съюза на отбранителните индустрии на Свердловска област.

   "От началото на втората фаза на специалната операция тя вече започна, буквално преди два дни една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна", цитира агенцията думите му. Според него контролът на армията над Донбас ще направи възможно създаването на сухопътен коридор към Крим.

Освен това "ще се въздейства върху жизненоважните съоръжения на украинските [военни сили], черноморските пристанища, през които се доставят селскостопански и металургични продукти до [други] държави."

Казаното от Минекаев означава, че предстои офанзива на руската армия на запад по черноморското крайбрежие на Украйна до границите на Молдова, тъй като т.нар. Приднестровие е непризната "република" на руснаци и руски говорещи. Там се намира ограничен контингент от бившата 14-та армия на СССР, като по неофициални данни става дума за само около 1500 души, занимаващи се основно с охрана на обширни погреби с муниции от съветско време. Поне половината от тях почти сигурно са с изтекла годност.

   Говоренето за "факти за потискане на рускоезичното население" изглежда абсурдно, защото от почти три десетилетия Приднестровието се управлява самостоятелно от проруски власти. Районът редовно се посещава от руски политици, депутати и министри. Социалните му институции се издържат с помощ от Русия, а поне от 2006 г. законодателството е приведено в съответствие с руското, училищата опитват да бъдат признати за част от образователното пространство на Русия.

   Но на 11 април Генералният щаб на украинската армия предупреди, че не е изключено провеждането на провокации от силите на Русия на територията на Приднестровието. Целта им щяла да бъде обвиняване на Украйна в агресия срещу съседна държава.

   От думите на генерала не става ясно какво точно планира армията за Одеса и останалата неокупирана част от украинското крайбрежие. "Въздейства" може означава както атака, така и блокада и от суша, докато се предадат, като в същото време продължава морската блокада.

   Минекаев добавил, че "спецоперацията" трябва да бъде "успешно доведена до логичния си завършек", защото "не сме започнали ние тази война, но ще я завършим".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha