Вторник, 14 Май 2024

Румен Христов: И да не въоръжим Украйна, Путин пак няма да хареса България

Румен Христов: И да не въоръжим Украйна, Путин пак няма да хареса България
Публикация   07:54     21 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     305

   Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба бе изслушан от депутатите от Комисията по външна политика. Пред тях той посочи, че който не изпраща военна помощ на украинците, подкрепя руската агресия в страната. Украйна е във война заради агресията, която бе проявена от Путин и Русия.

   "Дмитро Кулеба правилно съобщи, че Украйна е дала на държавите от НАТО списък с набор от необходими неща за спиране на агресора. Този списък започва със самолети и завършва с бронежилетки и каски. Ние трябва да преценим дали е нормално всички останали държави от НАТО да са дали военна помощ, за да спрат агресора, България и Унгария само да не са". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов пред BGonAir.

   Той повдигна и темата какво е щяло да стане, ако през ВСВ САЩ бяха дали само хуманитарна помощ - каква е щяла да бъде съдбата на Европа и докъде е щял да стигне Хитлер. Христов е категоричен - агресорът може да бъде възпрян с оръжия. "Имаме муниции, снаряди, патрони - неща, които произвеждаме и можем да предоставим. Това са отбранителни военни съоръжения и запаси. Агресорът, ако не бъде възпрян, не се знае докъде ще стигне", уточни председателят на СДС.

   По думите му България няма да бъде "харесана" от Путин, тъй като страната ни е в графа "врагове" заради членството ѝ в НАТО. И добави, че по този начин ставаме несигурен партньор на Алианса. Изпращането на въоръжение за Украйна ще покаже дали България се е отърсила от миналото си, както и дали е избрала цивилизационния избор и го следва. Христов коментира инфлацията у нас и икономическите мерки на властта.

   "Виждам хаотични мерки на едни объркани хора, които нямат ясна програма и визия по какъв начин да овладеят инфлацията. Намаляването на ДДС няма да доведе до понижаване на цените", каза събеседникът. Според него по този начин се опитваме да правим социална политика през данъчна. Той изтъкна, че в България има хора, които живеят тежко и трябва да бъдат идентифицирани и подпомогнати.

   "Смисъл за намаляване на ДДС има по отношение на регулируемите цени. Това са водоснабдяването, електроснабдяването, лекарствата и др. Иначе е абсурдно и грешно", посочи Христов. Инфлацията бе напомпана през цените на електроенергията - в момента тя върви с галопираща скорост и положението е много тревожно, добави той. Запитан дали в момента е разумно държавата да тегли заеми, той изтъкна: "Расте с голяма скорост дългът на България. Изпускаме Еврозоната. Има критерий на Маастрихт и по отношение на инфлацията и БВП. Изпълняването на критериите става за години". За темата с РСМ Христов отсече, че ако премиерът Кирил Петков е обещал да вдигне ветото - без да бъдат изпълнени договорките между Скопие и София, това ще бъде огромна грешка и национално предателство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още