Вторник, 14 Май 2024

Лекарският съюз се обяви срещу отпадането на хартиените рецепти

Лекарският съюз се обяви срещу отпадането на хартиените рецепти
Публикация   17:44     16 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     382

    Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, съобщиха от съсловната организация. В становище до медиите се посочва, че БЛС подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите.

   "Заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение по оста "лекар - пациент"", е мнението на организацията.

   Допълва се, че те дори нарушават правата на пациентите и възпрепятстват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. "С отпадането изцяло на хартиената рецепта, ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти", казват от организацията.

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната.

Създаването на електронно здравно досие и електронна здравна система са част от коалиционното споразумение на управляващите партии със срок до края на 2022 г. Процесът по въвеждане на електронните рецепти започна през декември 2020 г., като заявката бе от 1 май 2021 г. да бъдат въведени изцяло електронни рецепти.

    В края на становището на БЛС има и няколко въпроса:

Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло?

Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения?

Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия?



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha