Русенският университет е пример за развитие на висшето образование у нас, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Русенският университет е пример за развитие на висшето образование у нас, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев
Публикация   14:33     15 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     376

    Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" акад. Христо Белоев подписаха днес договор за партньорство и сътрудничество.

   "Изключително се радвам, че подписахме договор с БТА. Това е официализиране на нашето партньорство, което ние имаме дълги години. Уточнихме някои конкретни дейности, които ще извършваме, свързани с подаването на информация за събитията в Русенския университет. Убедени сме, че нашата съвместна дейност ще продължи да се развива още по-успешно занапред", каза акад. Белоев.

   Това е поредният договор на БТА за партньорство, подписан с университет в България.

   По думите на генералния директор на БТА Кирил Вълчев съвместната дейност на Агенцията с Русенския университет има и по-специално значение. 
   "Това е университет, който осем десетилетия доказва как трябва да се развива едно висше училище - с непрекъснато разширяване на знанията, които дава на своите студенти", каза Вълчев. Той допълни, че Русенският университет е създаден като тясно специализиран технически университет, а сега покрива почти всички специалности за обучение на студенти, финансирани от държавата. "Ние сключихме много конкретен договор за предоставяне на информация всяка седмица за дейности и събития на университета. Разчитаме, че БТА ще бъде полезна с разпространяването на тази информация и чрез английската си емисия. Имаме много добри връзки с националната информационна агенция на Румъния "Аджерпрес". Повече румънски студенти в Русенския университет могат да дойдат благодарение на повече знания за този университет в Румъния и чрез БТА", каза генералният директор на БТА.

   Вълчев разгледа Центъра за обучение на докторанти в Русенския университет, който предстои скоро да бъде открит официално. Залата е изградена с най-модерна технология, като има и компютър със смесена реалност.

   В Русенския университет генералният директор на БТА присъства и на форум на национално представителните институции и организации на висшето образование. Конференцията се организира от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука – КНСБ". Във форума участват ректори на университети, сред които е и председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България проф. Анастас Герджиков. 
   Представителите на висши училища обсъждат въпроси относно правилата и механизмите за разпределяне на средствата, предвидени в Закона за държавния бюджет, свързани с висшето образование, затруднения на системата на висшето образование по повод на инфлационните процеси, както и промени в нормативната уредба.

   "Имах повод, разделяйки се с тях, да им кажа да обърнат внимание, че са в университет, който носи името на Ангел Кънчев. Той е героят - пример за това, че когато имаш цели и идеали, винаги ще се намират средствата, с които да ги постигнеш, стига да си готов да жертваш самия себе си за мечтите и идеалите си", каза Вълчев. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha