Четвъртък, 9 Май 2024

Групата съветници от МК „БСП за България“ ще подкрепи Проектобюджет на Община Русе за 2022г.

  Групата съветници от МК „БСП за България“ ще подкрепи Проектобюджет на Община Русе за 2022г.
Публикация   18:46     14 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     497

  Когато започваме коментирате си по Проектобюджет 2022, трябва да отбележим на първо място, че това е бюджет в условията на 3 световни кризи – COVID, бежанска и не на последно място инфлационна. Но пъктова не трябва да дава повод да мислим, че нормалният живот на гражданите на Община Русе няма да бъде гарантиран. Това коментира днес на пресконференция Нора Стоянова, общински съветник от МК "БСП за България".

 Рамката на проектобюджета за 2022 г. нараства от 160 млн. на 187 млн. лв. В сравнение с предходния период капиталовият бюджет е увеличен с близо 5 млн. лв., а средствата от държавата за делегирани от нея дейности нарастват от 94 млн. лв. на 106 млн. лв. Постъпленията от местни приходи за местни дейности също бележи ръст – от 50,8 млн. на малко над 61 млн. лв.

   В Проектобюджет 2022 основните приоритети са свързани с подобряване на микроградската среда – облагородяване на междублокови пространства поетапно в целия град, изграждане на паркинги, ремонт на тротоари, паркове, осветление, монтиране на пейки и други елементи.

   И тази година в общинския бюджет  са предвидени средства по фонд „Граждански инициативи“, който бе формиран през 2020г. по наше предложение.

   Продължават ремонтите и поддръжката на съществуващи детски и спортни площадки, както и изграждането на достъпна среда и подобряване на енергийната ефективност. Предвидени са средства и за мащабна програма за ремонт на общински жилища.

   Сред приоритетите е подобряване на техническата инфраструктура в малките населени места чрез увеличаване на средствата за текущи ремонти.

   Създаването и поддържането на звено „Общинска полиция“ е също сред акцентите в проектобюджета, както и подобряване на видеонаблюдението в различни части на града.

   Русенската култура и спорт ще бъдат подкрепени с увеличение на заложените средства, като предстои изграждането на нов скейт парк за спортуване на открито и проектиране на велосипедна алея Русе-Николово. Общинската субсидия за читалищна дейност е в двоен размер, увеличава се и помощта за клубовете на пенсионера.

   По отношение на социалната политика приоритетно ще се финансират основни социални отговорности:

  • помощи по Наредба 21 на Общинския съвет за еднократна финансова помощ;
  • подпомагане на родителството; еднократни помощи за второ дете и близнаци;
  • пълно освобождаване на родителите от заплащане на такси за деца в детски градини и ясли;
  • предстои въвеждането на нова социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания“, както и две нови социални услуги по проект „Център за подкрепа за лица с психични разстройства“ и „Център за подкрепа за лица с деменция.

Разбира се има и още много дейности, за които са предвидени средства в бюджета.

  Групата съветници от МК „БСП за България“ ще подкрепи т Проектобюджет на Община Русе за 2022г.

      Билянa Ивaнoвa, доскоро Кирова,  aпeлиpa да се гласува байсейнът в Парка на младежта да бъде от публична в частна общинска собственост. Иван Иванов се съгласи, чe направените предварително сметки като приходи и като стойност на проекта  зa изгpaждaнe нa плyвния ĸoмплeĸc нямa дa са същите, нo най-вaжнo дa ce зaпoчнaт дeйcтвия и теренът да бъде гласуван и преобразуван от старейшините.

   Cъвeтницитe oт БCΠ зaявиxa пoдĸpeпa зa пoзициятa нa ĸмeтa cпpямo лeтищeтo – дa нe ce вpъщa coбcтвeнocттa мy нa дъpжaвaтa, a дa ce нacтoявa зa пpoмянa в зaĸoнa, ĸoятo дa позволи  oбщинитe да се разпореждат и да получават приходи. На пресконференцията стана ясно, че поканата, отправена до транспортния министър Николай Събев да се изправи пред общинските съветници и да им разяснява какво е искал да каже дори не е стигнало до всички старейшини. Както и че не са съвсем наясно с реалните възможности общината да се справи, освен че поддържат кмета, каквото и да му е становището за летището.

   Снимка: Арена

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha