Четвъртък, 16 Май 2024

Новите матури: 1/4 верни отговори вече не стигат за диплома за средно

Новите матури: 1/4 верни отговори вече не стигат за диплома за средно
Публикация   10:58     14 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     544

Стимулират мислещите, а не зубрещите с повече въпроси с отворен отговор. Темите вече ще са две -за интерпретативното съчинение и за есето

   Тройката от матурата тази година ще се изкарва по-трудно заради променената ска̀ла. За среден вече са необходими 30 от 100 точки, а не както досега 23.

  Правилата за зрелостните изпити бяха променени с новия образователен закон, а випуск 2022 е първият, който ще завърши по тях.

  “За да изкарате тройка, трябва да знаете поне 1/3 от материала. Надявам се, че експертите в министерството, които подготвят тези промени, ще балансират задачите в това отношение.

  За мен не е нормално средно образование да завършват хора, които не разбират 75% от материала който трябва да знаят”, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

   Според него матурите трябва да бъдат балансирани, така че децата да се чувстват мотивирани. “Никой не иска да има масово двойки. Това не е мотивиращо”, допълни министърът.

  В новите матури ще има повече въпроси с открит отговор, за да се представят по-добре децата, които могат да мислят, а не тези, които могат да наизустят, или тези, които искат “на принципа на тотото да отгатнат кой е правилният отговор от четири възможни”, разясни Денков.

  Тази година на матурата по български език за първи път в 41 въпрос зрелостникът ще избира между две теми - за интерпретативно съчинение и за есе. Досега даваха една тема, а учениците избираха само жанра, в който да пишат.

  Абитуриентите, които се обучават в профилирани гимназии или паралелки, полагат освен задължителна матура по български език и литература и втори  изпит - по един от профилиращите предмети, които са изучавали в 11-и и 12-и клас.

   За зрелостниците от професионалните гимназии вторият задължителен изпит е за придобиване на професионална квалификация.

Абитуриентите имат право да положат не повече от два допълнителни зрелостни изпита по желание. Те са върху общообразователни предмети. И тук, ако предметът е изучаван като профил, изпитът е върху специалната подготовка.

  “ Ако 12-класник е обучаван в математически профил например, държи зрелостния изпит по български език и литература и избира физика, един от профилиращите си предмети. Ако обаче иска да се пробва с изпит и по математика - предмет, който е учил като профилиращ, е задължен да го държи като профилирана подготовка. Друг зрелостник пък може да е обучаван в същия профил и иска като допълнителен изпит да държи история и цивилизации. Той не е изучавал този предмет като профилиращ и го полага като общообразователна подготовка”, обясниха от Министерството на образованието и науката.

  Същото е положението и с учениците, които са обучавани за придобиване на професия - след като си вземат двата задължителни зрелостни изпита, могат да изберат да се явяват на допълнителни изпити по още два предмета.

  Вече може да се държи матура като профилиращ предмет по изобразително изкуство, предприемачество, информационни технологии и информатика.

  Може да се държат изпити и по редки езици извън традиционните шест - английски, френски, немски, руски, испански и италиански.

   До края на юни трябва да се приключи с ревизията на учебните програми и учебното съдържание, казаха още от министерството. Според специалистите в голяма част от случаите в учебниците авторите трупали материал, който не е заложен в програмата Всичко, което е академично и не съответства на възрастта, трябва да бъде изчистено, каза министър Николай Денков. Оттам нататък изискванията към базовите учебници трябва да бъдат различни. Те трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на всеки ученик ще се компенсира с учебните помагала. Електронните ресурси ще са безплатни.

   “По отношение на печатните учебници трябва да видим какво ще се направи. Част от тях са добри, други трябва да се променят. Тогава ще видим как ще изглежда финансовият разчет”, уточни акад. Денков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha