Четвъртък, 16 Май 2024

Пожар на флагмана на руския Черноморски флот. Москва и Киев с различни версии

Пожар на флагмана на руския Черноморски флот. Москва и Киев с различни версии
Публикация   09:56     14 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     303

   Флагмана на руския Черноморски флот - ракетния крайцер „Москва“ е сериозно повреден в следствени на експлозия, като екипажът му е бил напълно евакуиран, съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

   Представители на Киев твърдят, че са нанесли ракетен удар срещу кораба, докато руснаците казват, че пожарът на крайцера е резултат от избухване на боеприпаси на борда.

   Макар че не заяви какво точно е причинило пожара, губернаторът на Одеска област Максим Марченко заяви, че „Москва“ е ударен от две украински противокорабни крилати ракети „Нептун“.

   „Ракетите „Нептун“, охраняващи Черно море, нанесоха много сериозни щети“, каза той в онлайн публикация..

   Министерството на отбраната на Украйна не отговори на искане за коментар на Ройтерс и агенцията не е успяла да потвърди твърденията на нито една от страните.

   „Москва“ е вторият голям кораб, за който се знае, че е претърпял сериозни щети от началото на войната. Миналия месец Украйна заяви, че е унищожила деснатния кораб „Орск“, докато е бил на пристан в Азовско море.

   Руският флот изстреля крилати ракети срещу Украйна от кораби в Черно море. Това е от ключово значение за сухопътните операции в южната част на страната, където Москва се опитва да поеме пълен контрол над пристанището в Мариупол.

   По-рано Русия заяви, че над 1000 украински войници са се предали в Мариупол и че пристанището на града е изцяло под неин контрол. Говорителят на украинското министерство на отбраната каза, че няма информация за капитулация.

   „Руските сили увеличават дейността си на южния и източния фронт, опитвайки да отмъстят за пораженията си“, каза президентът Владимир Зеленски във видеообръщение в сряда вечерта.

   Междувременно Съединените щати съобщиха, че ще изпратят допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, включително артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини. Франция и Германия също обещаха да изпратят още оръжия.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha