Вторник, 8 Октомври 2024

Член на Фед: Лихвата трябва да достигне диапазон от 3,25 до 3,50% до края на годината

Член на Фед: Лихвата трябва да достигне диапазон от 3,25 до 3,50% до края на годината
Публикация   14 Апр, 2022   /     akcent.bg   /     392

Джеймс Булард казва, че централната банка трябва да ограничи икономическата активност, за да се справи с резкия скок на цените

   Един от водещите членове на Федералния резерв предупреди, че е „илюзия“ да се смята, че централната банка може да понижи значително инфлацията без да увеличи лихвите до нива, които ограничават икономиката, пише Financial Times.  

   Джеймс Булард, президент на клона на Фед в Сейнт Луис казва, че централната банка трябва да бъде по-агресивна в усилията си да овладее най-високата инфлация от 40 години и призова лихвите да бъдат увеличени до нива, които активно ограничават икономическия растеж.

   Булард е един от членовете на Федералната комисия по отворени пазари с право на глас при определяне на паричната политика и един от най-агресивно настроените ѝ членове. Неговите коментари противоречат на други членове на комисията, които до голяма степен смятат, че лихвения процент трябва да се доближи до „неутрално ниво“ през тази година.  

   Това е нивото, на което лихвите нито подкрепят, нито ограничават икономическата дейност и изчисленията показват, че то е около 2,4%. Булард каза, че централната банка трябва да увеличи лихвите отвъд този праг възможно най-бързо още тази година, ако иска да доближи инфлацията до своята цел от 2%.

   „Мисля, че сегашната политика на централните банки е изградена върху илюзия,“ каза Булард в интервю за Financial Times. И допълни: „Неутралното ниво не поставя низходящ натиск върху инфлацията, а просто спира възходящия натиск“.  

   „Трябва да поставим на низходящ натиск инфлацията, която според нас е устойчива. Не смятам, че ако достигнем до неутрална лихва, това ще бъде достатъчно, защото част от инфлацията може да намалее и по естествен път, но това не важи за всички нейни компоненти”.

   Коментарите му бяха направени след като последния доклад за инфлацията показа, че през март тя е нараснала с 8,5% на годишна база след резкия скок в цените на енергия и горива предизвикани от войната в Украйна.  

   Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храната и енергията беше малко под очакваната, но Булард предупреди, че тя няма да намалее без концентрирани усилия от Фед. Той допълни, че според него САЩ са уязвими на непредвидени шокове, които може допълнително да увеличат цените.

  „Последният доклад за инфлацията просто подчертава, че Фед изостава от кривата на доходността и трябва да предприеме мерки“.

   Булард призова Комисията по отворени пазари да увеличи лихвите с 50 базисни пункта на следващото си заседание през май. Той искаше това да стане още на предходната среща, но тогава увеличението беше само с 25 пункта.  

   Сега повече членове на Федералния резерв подкрепят такава мярка, както и свиване на баланса на банката от близо 9 трлн. долара.

   Той смята, че основната лихва трябва да се увеличи „рязко“ след заседанието през май и подкрепи увеличаване с 3 процентни пункта на лихвата по федералните фондове от сегашния ѝ диапазон между 0,25 и 0,5% до третото тримесечие на годината.  

   Той признава, че това ще е трудна задача за толкова кратък период от време, но предупреди, че авторитетът и доверието към банката ще пострадат, ако тя не предприеме мерки.

   Булард припомни решението на бившия председател на Фед Пол Волкър да повиши лихвите до 20% в един момент в началото на 80-те години, което наистина ограничава инфлацията, но води до рязко икономическо свиване и оттам до загуба на милиони работни места. Волкър нямаше друг избор, освен да приложи толкова голямо увеличение, „защото комисията не се ползваше с достатъчно авторитет“, добави Булард.

   „Засега смятам, че запазваме авторитета си, но ако той се изплъзне, тогава ще бъде много по-трудно да държим инфлацията под контрол.

   Въпреки това Булард каза, че е оптимист, че Фед ще успее да охлади икономиката, без да причини рецесия - както направи през 1994 година

Тагове : Фед , лихва , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha