Граждани протестираха срещу мястото на Тарлата в Парка, пречи на учещите в Католическото училище и на живеещите на алеята

Граждани протестираха срещу мястото на Тарлата в Парка, пречи на учещите в Католическото училище и на живеещите на алеята
Публикация   09:04     13 Апр, 2022 /     Текст и снимки -Румен Николаев   /     4735

Новият организатор, управителят на "Общински пазари", не намира причини за протеста

  Родители на деца и ученици, които учат в Католическото училище в Парка на младежта, тази сутрин протестираха срещу организирането и провеждането на Търлата /пролетния панаир/ срещу входа на учебното заведение.

Сред сериозните проблеми, които ще създаде и вече създава панаира, е липсата на регламентирани места за паркиране. Ще бъдат заемани паркоместата на живущите от другата страна на парка, казва Мариян Неделчев.  Това събитие трябва да се прави извън обособена жилищна зона, да не се пречи на нормалния ежедневен ритъм на живот на хората. Такива места са Хиподрума, на Кея, където се е провеждала Тарлата.

  Редно е преди провеждането на панаира да се направи обществено запитване, след като бъдат предложени няколко места.

  Като майка на три деца съм възмутена от това, което се случва тук. Вижда се, че при нужда една линейка трудно би достигнала до училището. Притеснена съм, че се употребява алкохол, музиката е прекалено висока, а има деца, които спят, които участ. Става въпрос за повече от 100 деца, сподели Юлия Стоянова.

  От вчера имаме труден достъп да вземем децата си от детската градина и от училище- за да стигнем до сградата- прескачаме ел. кабели и това смятам, че е твърде опасно. Мястото е изключително неподходящо да се случва това нещо под прозорците на децата, които спят и учат в същото време. Ще се продава алкахол и ще има силна музика- това възпитателно ли е за децата, пита Светослава Станкова.

  За Отец  Валтер Горра освен всичко казано проблем е и намиращата се в близост Белодробна болница, като паркирането допълнително се усложнява и преминаването до училището силно се затруднява. В 17 часа почти е невъзможно да се мине и родителите да вземат децата си.

  Последните две години нямаше нищо заради пандемията и беше спокойно. Всичко това ни носи дисконмфорт- шум, придвижване, това нещо е повече от две седмица всеки ден от сутрин до късно вечер по прозорците ни. След като Парка е толкова голям, защо не се провежда по другите алеи, където няма живущи и училище, попита Емил Лозанов.

  Управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев, който за първи път организира и ще сторанисва Търлата се противопостави на твърденията на родителите и дори влязоха в пререкания. Аз нямам нищо общо с Общината, заяви той пред негодуващите родители. Според него алеята е свободна и няма проблем да влезе и пожарна кола. Съобразено е атракционите пред училището да са предимно детски, а музика в следобедните часове няма да има. Всички документи за панаира са изядни, каза още шефът на "Общински пазари".

 На въпрос на Акцент.БГ случайно ли е или не липсата на Търла в рекламирането на предстоящия панаир Кунчев отговори: Така сме решили да го кръстим- Русенски пролетен панаир, понятието "Тарла" не можах да го намеря в никой речник и затова го напрахме така, че да е разбираемо не само за русенци, а и гостите от други градове...

---------------------------------------------------------------------------

  Само като чукне човек в Гугъл, от Уикипедия, свободната енциклопедия излиза...

Тарла̀ (също изписвано като Търла) е името на традиционния русенски панаир, който се организира около Великден.

Името, според някои, идвало от турски език и значело „нива“ [1], защото панаирът се правел на празно място. Съществува и предположение, че произлиза от название за кошара[2]. В региона думата е придобила също преносен смисъл и се употребява като синоним на хаос, безпорядък, „бит-пазар“.

И днес, и в миналото, тарлата се провежда под формата на голям „луна-парк“ с множество сергии на амбулантни търговци. В миналото е привличала предимно селяните от региона, които стоели на тарлата по седмица. Тук, казват старите русчуклии, е било царството на войниците и слугините. На тарлата хората си правели снимки за спомен, виждали „невидимия човек“, люлки и фокусници, най-дебелата жена с брада и подобни. Тарлата е увековечена и в местния песенен свод – в селата от региона се пее „Залюля се Дана,/ долу на тарлата,/ на новите люлки,/ между два солдатя,/ Тодор и Маринчо...“.

 

Тагове : протест , Тарла ,


Коментари

  •     Александра 

    Как ще махнете търлата всяко дете я очаква с радост не ви ли е срам не се лигавете нищо няма да ви стане

Коментирай

   captcha