Петък, 20 Септември 2024

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

   На 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса.

   Тези 108 минути  слагат началото на пилотираната космонавтика. Четири години по-рано на 4 октомври 1957 г. е поставено началото на практическото усвояване на космоса със старта на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз.

           2022 г. - 43 г. от полета на първия български космонавт Георги Иванов

   „Моята детска мечта беше да стана моряк, но не ми провървя и започнах да изучавам парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в родния ми град Ловеч“. Години по-късно вместо да покорява синята шир, Георги Иванов записва името си в историята като първия българин и балканец покорил необятния Космос за едно денонощие, 23 часа и една минута. Точно преди 43 години, припомня Радио България.

   На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време от космодрума в Байконур, намиращ се на територията на днешен Казахстан, космическият кораб „Съюз-33“ е изстрелян в орбита около Земята. На борда му, след едногодишни специализирани тренировки и подбор, са Георги Иванов и командирът на полета летеца-космонавт от тогавашния СССР Николай Рукавишников. Така в онзи момент България става шестата космическа страна в света след Русия, САЩ, Чехословакия, Полша и Германия.

   За полета са създадени изцяло български прибори дело на родни учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки на храни продължават да се използват и до днес.

   Авиацията (от лат. avis - птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност.

   Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

   Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера.

   На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha