Понеделник, 14 Октомври 2024

Световната банка: Икономиката на Украйна ще се свие почти наполовина

Световната банка: Икономиката на Украйна ще се свие почти наполовина
Публикация   11 Апр, 2022   /     akcent.bg   /     183

   Икономиката на Украйна вероятно ще се свие с потресаващите 45.1% тази година, тъй като руската инвазия почти спря бизнеса, намали износа и унищожи производствения капацитет, заяви Световната банка в неделя в нова оценка на икономическите последици от войната.

    Световната банка също така прогнозира, че БВП на Русия през 2022 г. ще спадне с 11.2% поради наказателните санкции, наложени от Съединените щати и техните западни съюзници на руските банки, държавни предприятия и други институции.

   Регионът на Световната банка за Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се очаква да покаже свиване на БВП от 30.7% тази година, поради сътресения от войната и нарушаване на търговията.

   За Украйна, докладът на Световната банка изчислява, че над половината от предприятията в страната са затворени, докато други все още са отворени, но работят доста под нормаления си капацитет. Затварянето на черноморското корабоплаване от Украйна прекъсна

   Продължаването на войната вероятно ще принуди Световната банка да преразгледа своите прогнози и да предвиди още по-голям спад на БВП. В най-лошия сценарий се допуска допълнителен спад от три процентни пункта в еврозоната през 2022 г., "отразяващ въздействието на шокове в цените на суровините от ескалацията на войната. Това от своя страна предизвиква допълнителни санкции и намалява руския износ за еврозоната.

   Неблагоприятният сценарий също предполага шок за финансовото доверие, 20% свиване на БВП на Русия и 75% свиване на БВП на Украйна.

   Световната банка и Международният валутен фонд ще проведат след седмица съвместната си пролетна среща и на нея се очаква двете международни институции да обявят още помощ за Украйна и най-засегнатите от войната страни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha