Слави Трифонов критикува премиера за позицията му за Северна Македония и новия управител на БНБ

Слави Трифонов критикува премиера за позицията му за Северна Македония и новия управител на БНБ
Публикация   07:04     07 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     497

   Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов нападна премиера Кирил Петков за позицията му за Северна Македония, както и за негови думи срещу кандидата на политическата сила за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански. В публикация във "Фейсбук" Трифонов дори твърди, че е "уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

   Според Трифонов четирите управляващи партии са подписали коалиционно споразумение, според което България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония и преговорите за членството ѝ в Европейския съюз ще започнат, когато започне да изпълнява договора между двете държави, подписан през 2017 година.

   "За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", пише Трифонов в публикацията си.

   Той уточнява, че Петков не е съгласувал изявленията си по темата с Министерството на външните работи и с коалиционните партньори. Всичко това довело, по думите на Трифонов, до учудване сред чужди дипломати, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал премиерът по време на разговорите си с тях. Според лидера на "Има такъв народ" "едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос".

   "Смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония - също. Историческата памет и истина - не са за продан. Затова ние от "Има такъв народ" няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония", пише още той.

   В публикацията си Трифонов не подминава и борбата за управител на БНБ. В битка за поста са Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") и Любомир Каримански ("Има такъв народ"). Надпреварата между двамата доведе и до искри между коалиционните партньори.

   Петков вече обяви, че подкрепя Гюров. От "Демократична България" също заявиха подкрепа за него. Четвъртият коалиционен партньор - БСП, още не е обявил официално кого ще подкрепи с гласовете си, като по информация на "Дневник" решението ще бъде взето през следващата седмица, когато ще бъде и гласуването в пленарна зала за нов гуверньор. Заради разцеплението в коалицията ключово ще е как ще гласува опозицията, особено при обявените от председателя на парламента Никола Минчев промени правилата на играта с кворума. Преди да станат публично известни, Тома Биков от ГЕРБ-СДС коментира пред Българската национална телевизия (БНТ), че "всички решения са пред нас", включително и партията на Бойко Борисов да не участва в гласуването. Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид отказа в кулоарите на парламента да съобщи как ще постъпи партията при гласуването за нов управител на БНБ.

   "Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет. Уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", завършва Трифонов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha