Министър Събев поиска летище Русе и Равнец да станат държавна собственост

Министър Събев поиска летище Русе и Равнец да станат държавна собственост
Публикация   14:49     06 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     580

Така летище Русе ще възстанови по най-бърз начин дейността си на гражданско летище

   Министерството на транспорта и съобщенията изпрати писма до кметовете на Русе и Бургас, с искане да предприемат действия по прехвърляне на собствеността на летище Русе и летище Равнец към структурата на министерството.

   Това е част от целенасочената политиката за възстановяване на дейността на малките регионални летища. Министър Събев предлага летищата да станат държавна собственост по смисъла на чл. 43 б от Закона за гражданското въздухоплаване.

   Това ще позволи да бъдат менажирани от летищен оператор със 100% държавно участие, и без да се налагат промени в законите.

   Така летище Русе ще възстанови по най-бърз начин дейността си на гражданско летище, а летище Равнец ще се превърне в карго терминал, който да обслужва логистичните центрове и товарния транспорт в Бургас.

   Летището при Русе спря да работи през 2007 г., а беше прехвърлено от министерството на транспорта към общината с договор, подписан от министър Ивайло Московски и кметът на община Русе Пламен Стоилов на 4 февруари 2015 г.

    От 2007 г. са обявявани три процедури до края на 2014 г. за предоставянето му на концесия. Концесионер обаче не е намерен, защото никой не е подал оферти по процедурата.

    Лeтищeтo ĸpaй Pyce мoжe дa възoбнoви oтнoвo дeйнocттa cи cлeд 20-гoдишнo пpeĸъcвaнe. С тази надежда в началото на февруари 2020 г. общинapитe дaдoxa пpинципнo cъглacиe зa пpoeĸтa нa ocнoвaнaтa в Maлaйзия Еоnmеtаll Grоuр. Но и тази надежда отмина.

   В края на мандата си министърът на икономиката във временното правителство на Стефан Янев Даниела Везиева обеща полети още през февруари тази година.

  


 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още