Четвъртък, 16 Май 2024

Д-р Матева: . Всички имаме душа, а тя също боледува и трябва да се лекува

Д-р Матева: . Всички имаме душа, а тя също боледува и трябва да се лекува
Публикация   08:24     05 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     1356

     Центърът на психично здраве в Русе е на върха на капацитета си в момента. Това каза пред Акцент.БГ управителят му д-р Теменужка Матева в Деня на психолога, който се чества на 4 април от 1995 г. насам.

  Сега се наблюдават и промените в психологическото състояние и нагласи у хората, хаарактерни с идването на пролетта, както и при настъпването на есента.

 Характерни са биполярни афекти, маниакалност и депресии, обяснява д-р Матева.

  Към пролетните нервни разстройства се прибавя и постковид синдрома, характерен с панически атаки, напрежение, страх от болести.

   Как са се предпазим или излекуваме от подобно състояние?

  Като ефективен и безопасен метод за лечение на неврологични и психични заболявания се прилага транскраниална магнитна стимулация, както и психотерапевтични сесии.

 Все още съществува едно притеснение у голяма част от хората да посещават, да се консултират и да се лекуват в Центъра за психично здраве, е констатацията на д-р Матева. Всички имаме душа, а тя също боледува. Необходимо е всеки да следи и психичното си здраве, както прави и за всички останали заболявания. Съществува един неоснователен срам да се посети психиатър, като ако има необходимост и това се направи навреме, ще бъдат преодолени по-сериозни последици, коментира д-р Матева.

  В Психодиспансера пациенти с деменция са 40 мъже и толкова жени, а 35 легла са заети от лица със зависимости. Всъщност и това е капацитетът му. Основно пациентите са от Русе и областта, но на лечение има и деца от други области.

  Всичките 12 психолози, които работят в здравното заведение са много натоварени

.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha