Четвъртък, 9 Май 2024

Проф. Минасян Ако инфлацията в Еврозоната се оформи 7-8 на сто, то у нас ще бъде около 14-15 на сто

Проф. Минасян Ако инфлацията в Еврозоната се оформи 7-8 на сто, то у нас ще бъде около 14-15 на сто
Публикация   13:38     04 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     829

  Ето какво сподели проф Гарабед Минасян в тази сутрин в студиото на  Денят започва по БНТ:

   Има смущаващи моменти при сегашния избор на гуверньор на БНБ и мога да посоча три

      1 И двамата кандидати са народни представители, т.е. най-достойните хора за гуверньор на банката са и депутати, което означава, че извън парламента няма достойни хора, които могат да ги конкурират... За мен е малко странно.

     2. Препоръката идва основно от Слави Трифонов, а той е щоумен. Малко странно е как един такъв такъв човек може да има поглед върху дейността на БНБ и върху качествата, които трябва да има един гуверньор, да дава и да защитава такива предложения.Същото е Христо Стоичков да предложи председател на БАН... Или аз бих могъл да предложа шеф на ЦИК...

    3 Другият смущаващ момент е кои са тези, които одобряват едното или другото предложение, до колко те разбрат от функциите на Централната банка.

  Представете си, че тази двамата бяха извън парламента. Дали някой щеше да се сети да ги предложи като кандидати за гуверньор.

  Говорейки за инфлацията, мога да дам такъв пример: Когато времето е много горещо, на всеки му се струва, че никога няма да дойде по-хладен период и обратно. По същия начин сега, когато почувствахме, че има ръст на цените, изведнъж стигнахме до инфлация от 30 процента и ще се върнем едва ли не към 90-те години на миналия век....

   Няма такова нещо. Защото процесът на ръководство на паричното обръщение е в ръцете на ЕЦБ, а не в БНБ, Европейската банка е показала досега че си върши много добре работата.Функциите на ЕЦБ е да поддържа инфлация от около 2 на сто. Специално за тази година коригира на 5 на сто, след това още везнъж коригина и отиде на 7 процента. Най- много ще бъде 8-9 на сто.

   При повишение на енергийните цени целият свят пострада през 70 години, защото САЩ оставиха нещата на самотек и трябваха неимоверни усилия, за да се овладее проценът на инфлация...

   Ако инфлацията в Еврозоната се оформи 7-8 на сто, то у нас ще бъде около 14-15 на сто. И трябва да кажем, че това няма да е вечно.

  Най-важно е правителството да усигури конкуренция в българската икономика. Не някой да ползва някакви облаги и да диктува цените.

 

 

 

 

Тагове : инфлация ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha