Понеделник, 13 Май 2024

Дълговете ще продължават да растат. а това вече създава инфлация. Вече сме по тази хлъзгава дългово-инфлационна спирала

 Дълговете  ще продължават да растат. а това вече създава инфлация.  Вече сме по тази хлъзгава дългово-инфлационна спирала
Публикация   21:00     03 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     528

   Войната е удобно извинение на този етап. Дълговете си растяха и ще продължават да растят. Тази тенденция може да се ускорява с услужливата помощ на националните банки, които са всичко друго, но не и независими, а това вече създава инфлация. Вече сме по тази хлъзгава дългово-инфлационна спирала и ще продължаваме в тази посока.

   Това каза икономистът от Технологичния институт в Кеймбридж Владимир Барзов в "Говори сега".  "България внася инфлацията от ЕС, ние сме вносител на стоки, ние получаваме инфлацията такава каквато е. Това което прави правителството в момента с мораториумите на цените, не виждам дали имат друг вариант. И това е проблем не само на България. Трудни решения са това пред нашето правителство", каза още  Владимир Барзов. 

   Според него за ниската класа нещата са зле и хората от нея ще стават все по - зависими от помощи. "Инфлацията ще удари най-ниската класа, средната класа ще бъде смачкана, колкото до богатите, животът им е добър и ще става все по-добър", прогнозира Барзов.  Икономистът заяви още, че очаква войната да свърши скоро, защото Русия няма ресурси да продължава военните действия.

   "Основните причини за тази война не са свършили, а това е противопоставянето на Запада и Изтока, тепърва започват симптомите от това противопоставяне", каза още Барзов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha