Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан
Публикация   09:50     02 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     406

   Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи до 1 май. На вярващите се препоръчва да прекарват времето си в размисли за бога, да извършват добри дела, да раздават милостиня.

   8500 пакета с основни хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се по време на свещения месец, съобщават от Главното мюфтийство. Голяма част от хуманитарната помощ ще бъде насочена към бежанците от Украйна и ще бъде изпратена по местата, където те са настанени.

    Наименованието Рамадан се използва повече от англоезичните нации и произлиза от произношението на арабски.

   В България е прието да се използва Рамазан, тъй като това е турското (също и на урду) произношение.

   Рамазан байрамът или Празник на говеенето, познат и като Шекер байрам, е важен мюсюлмански празник в първите дни на месеца Шауал, отбелязващ завършилия свещен месец Рамазан на тежкия разширен пост, наричан също Рамазан или саум. Празникът чества края на 29 или 30-дневния пост от изгрев до залез слънце по време на целия месец Рамазан. Официално се пада на първия ден от месеца шаууал от ислямския календар, но продължава още няколко дни, като в мюсюлманските страни се признават 2 – 4 дни за неработни.

   Вярващите се поздравяват един друг с думите „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

   В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Тагове : Рамазан ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha