30 години аптеки Оптима, 30 години здраве и красота

   30 години аптеки Оптима, 30 години здраве и красота
Публикация   19:39     01 Апр, 2022 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2008

   Едва ли има жител на Русе или на областта, за когото аптеки Оптима да не са свързани със здравето му или с това на близки и роднини... както и с използване на съвременни разкрасителни продукти, най-вече от дамите.

  И така,  в подкрепа на здравето и красотата, вече 30 години.

                   НАЧАЛОТО

    На 1 април 1992 година тримата съдружници - Валери Кръстев, Красимир Иванчев  и Райчо Райков създават фирмата "Оптима- ВКР".  След теоретично и практично проучване на пазара в региона и след активна амбулантна търговия с по-евтини лекарства от Румъния, тримата решават за развият законен бизнес и регистрират първата аптека.

  Естествено, тя е с добра или по-скоро правилна локация- срещу стария Родилен дом, където работи и до днес.

  Ценен кадър за това начинание се оказва Мариана Иванчева, която тогава е студент по фармация в столицата.

   След първата аптека още същата година врати отваря и втора. Частната инициатива добива по-висока скорост и това спомага за бързо развитие на бизнеса. ..До 2009 година, когато настъпва икономическата криза в страната, аптеки "Оптима" стават 14. В тях тогава работят почти 80 служители фармацевти.

  Помещенията, в които се намират аптеките, са  собствени или под наем. Изборът им е логичен- в по-населени райони  на града, както и на подходящи места за търговия.

  Последващата  стагнация на пазара във всички области на икономоческия живот не подминава и аптеките. Така броят им се редуцира до 9.

            КЛИЕНТИТЕ

  Благодарение на въведената преди повече от 20 години картова система  е възможно да се следи броят клиенти, които посещават и пазаруват  ежедневно и ежегодно в аптеките.

    От системата става ясно, че почти 30 000 са картодържателите, които са клиенти на аптеки "Оптима". Предвид факта, че в определен момент са  давани и по 3 карти на един клиент, техният брой реално е към 40 000.

  Ежедневно помощ за здраве или за красота търсят от аптеки "Оптима" между 2500 и 2800 русенци и случайни клиенти, коментира Красимир Иванчев.

   СНАБДЯВАНЕТО С ЛЕКАРСТВА

  Една тема, която в момента дори не буди и минимален интерес предвид съвременната система на дистрибуция на лекарства от големите търговски вериги. Но не така е било в началото, спомня си Красимир. В първите месеци и още доста време след това всяка седмица един от тримата съдружници е обикалял и зареждал с лекарства от  заводите- производители, които основно се намират в Южна и Югозападна Бъ лгария.

   И така до 1994 година, когато Валери решава и се отделя, като започва самостоятелен бизнес.

   Това обаче не пречи на Райчо и на Красимир да гледат напред и да разширяват дейността извън Русе, региона и дори извън България.

   През 2001 година Райчо Райков се насочва към друг бизнес и той напуска фирмата. Така аптеки "Оптима" се превръща в СЕМЕЕН бизнес.

   Съпругата на Красимир Мариана Иванчева освен управител, вече е и съсобственик.

    Фамилната визитка се оформя и с появата на голямата дъщеря в аптеки "Оптима", Моника. Приемствеността в професията  идва след като тя започва да учи и завършва "Фармация" в Пловдив. От три години е член на големия колектив на аптеки "Оптима" и част от семейния бизнес.

   За отбелязване е, че за разлика от повечето професии, работният ден  на Красимир, и на Марияна,не приключва в определен час и няма почивен  ден. Почти постоянно те са търсени, за да дадат съвет или пък да помогнат с намирането или доставката на различни лекарства, които липсват  в аптечната мрежа, а са предписани за лечение..

   Сравнително лесно е да се знае и следи наличността на различните медикаменти благодарение на въведената още през 2000 г. складова система да проследяване, коментира Иванчев.

  Както вече стана ясно, в аптеми "Оптима" освен за здраве, се предлага голямо разнообразие на козметични продукти, предпочитани и ползвани от дамите. Увеличава се интересът и към хрантелните добавки, търсят се и санитарно- хигиенни продукти.

   АПТЕКАРСКИЯТ БИЗНЕС В РУСЕ

   По информация, предоставена от аптеки "Оптима", през 1990 година е имало 27 аптеки в града, като те са били единствено държавни. До 2008 година техният брой, но вече частни, стига 110.

   Сега в Русе работят 80 аптеки.

  Сериозен  и траен проблем остават липсата на магистър фармацевти и намаляващото население, най-вече в малките населени места, където почти никъде няма аптеки. Друга причина е и липсата на постоянни медицински пунктове.

    КОЛЕКТИВЪТ- ЕДИН ОТБОР ОТ ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

  За да отговаря на потребностите на пазара и на интересите на клиентите, на персонала ежегодно се организират обучения за нови продукти, правят се презентации.

  Доайен в колектива е Нина Ламбева, както и Ралица Златанска, имената на които се свързват от първите дни на аптеки "Оптима" до днес.

  Най- младото попълнение в екипа фармацевти е Елис Бейзат. Тя е пример и поредното доказателство  за идването на една млада смяна, деца на служители в "Оптима", които вече наброяват 6.

  Запомнящ всяка година е Еньовден, празникът на аптекарите, с организираните тийм билгинги, изпълнени с много настроение.



Коментари

  •     Красимир Иванчев  

    Много добре,благодаря на редактора,от екипа на Аптеки Оптима. Желая най вече здраве.

Коментирай

   captcha