Путин подписа указ за плащане на газа в рубли от утре

Путин подписа указ за плащане на газа в рубли от утре
Публикация   19:05     31 Март, 2022 /     akcent.bg   /     329

   Руският президент подписа указ, с който въвежда от утре плащане на доставките на природен газ от руски компании за "неприятелски държави" единствено в рубли. Министрите на икономиката на Германия и Франция веднага заявиха на пресконференция в Берлин, че това е неприемливо нарушаване на договорните условия, равносилно на изнудване. Роберт Хабек каза, че страната му е готова за всякакви сценарии, включително тотално спиране на газа от страна на Русия за Европа.

   В указа е описано как според Кремъл трябва да става това плащане. Механизмът на практика въвежда точно определен посредник, който ще превалутира преводите в евро или долари и към Русия ще заминават рубли.

   За посредник е определена Газпромбанк, която по заявление на чуждестранните купувачи открива специални сметки в рубли и в чуждестранна валута. Клиентът превежда плащането в чуждестранната валута, записана в договора с "Газпром", след това Газпромбанк продава тази валута на търговете на борсата в Москва и превежда купените рубли в другата сметка в същата банка. Едва след това ще се смята изпълнено задължението на купувача да плати за руския газ.

   Руската митническа служба има задължението да следи дали рублите се преведени и ако плащането не е приключило, ще спира съответния обем газ.

На Газпромбанк е препоръчано до 10 дни да определи правилата за описания механизъм за плащане с две сметки. Централната банка на Русия е упълномощена да дава разяснения за новия режим.

   Канцлерът Олаф Шолц заяви, че е казал на Владимир Путин, че Германия е прегледала договорите си за газови доставки от русия и ще продължи да плаща в евро и понякога в долари. Той повтори намерението на правителството му страната да прекрати до края на годината купуването на руски петрол и въглища и напомни, че раздялата с руския газ ще отнеме повече време.

   Путин каза по повод подписания от него указ, че това било крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия. По думите му действащите договори ще бъдат прекратени, ако страните купувачи не изпълнят новите условия за заплащане.

   Това на практика е обявяване на готовност за едностранна промяна на съществен елемент от газовите договори с Европа и заплаха за анулирането им от страна на Москва против всякакви правни норми.

   Какво реално се променя за купувачите, освен че Газпромбанк ще прибира комисиона и такси от обслужването на сметките и превалутирането, засега не е ясно. Важно е как ще се формира обменният курс на руската валута, по който Путин иска да се плаща. В момента рублата изглежда, че се засилва, но това е само привидно заради намалените в пъти сделки в Москва, на които участват тесен кръг банки и фирми. Не спират спекулациите, че не е изключено Банк России да въведе два обменни курса за рублата. От така описаната схема, изглежда, че Кремъл е решил да прибира не 80%, а 100% от валутните приходи на "Газпром" от износ на газ.

   Би трябвало в следващите дни "Газпром" като страна по всеки договор да подготви и изпрати уведомителни писма на клиентите си. Ако те откажат да приемат новото условие на Путин, автоматично се задейства процедура за арбитраж пред съда в Стокхолм, която може да продължи години наред и през това време договорите действат така, както са договорени. Според Путин указът "предлагана контрагентите от неприятелските държави разбираема и прозрачна схема: за да получат руски газ, трябва да си открият сметки в рубли в руски банки". Ходът бил предизвикан от блокирането на активите на централната банка със санкциите заради войната в Украйна.

Тагове : Путин , газ , рубли ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha