Четвъртък, 16 Май 2024

Петролът поевтиня с над 4%, САЩ обмислят рекордно освобождаване запаси

Петролът поевтиня с над 4%, САЩ обмислят рекордно освобождаване запаси
Публикация   09:42     31 Март, 2022 /     akcent.bg   /     505

   Цените на петрола се понижиха с повече от 5 долара за барел в ранната търговия в четвъртък на фона н новините, че Съединените щати обмислят освобождаването на до 180 милиона барела от своя стратегически петролен резерв (SPR), предаде Ройтерс. Това би било най-голямото освобождаването на петролни запаси в близо 50-годишната история на SPR.

   Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 5,20 долара, или 4,58%, до 108,3 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 5,89 долара, или 5,46%, до 101,9 долара за барел.

   По-късно днес президентът на САЩ Джо Байдън ще даде разяснения относно действията на администрацията му, насочени към понижаване на цените на бензина, които достигнаха рекорди нива след началото на инвазията на Русия в Украйна.

   „Ако се окаже, че е освобождаването наистина е толкова голямо, това би било значително и със сигурност ще помогне в  известна степен за запълване на недостига, макар и не за пълното му компенсиране“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING, визирайки информацията за освобождаването на до 180 милиона барела

   Страните членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ) трябва да се срещнат в петък, за да вземат решение за колективно освобождаване на петрол, каза днес говорител на министъра на енергетиката на Нова Зеландия.

   Новината за потенциалното освобождаване на петрол от САЩ засенчи срещата, насрочена за по-късно днес между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, включително Русия. Очаква се групата, известна като ОПЕК+, да се придържа към споразумението си за постепенно увеличаване на производството на петрол.

   „Освобождаването на петрол от САЩ може да бъде ефективно за намаляване на голямата волатилност и ограничаване на резките възходящи движения на цените, но тъй като ОПЕК+ все още не желае да увеличи производството, пазарът се нуждае от дългосрочно решение“, каза Автар Санду от Phillip Futures.

   Петролът поскъпна с около 3% в сряда на фона на опасения за доставките, тъй като мирните преговори за прекратяване на войната между Русия и Украйна са в застой.

   Русия е вторият по големина износител на петрол в света и санкциите, наложени в отговор на инвазията, нарушиха доставките от страната.

   В началото на март администрацията на Байдън заяви, че ще продаде 30 милиона барела от стратегическите резерви като част от глобалното освобождаване на 60 милиона барела за по-ниски цени.

   През ноември САЩ обявиха план за освобождаване на 50 милиона барела от SPR, предимно чрез борси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha