Вторник, 30 Април 2024

От 1 април остават COVID ограничения само за пътуване, заразени и контактни

От 1 април остават COVID ограничения само за пътуване, заразени и контактни
Публикация   07:25     31 Март, 2022 /     akcent.bg   /     822

Разликата между силно препоръчително и задължително е дали някой чичко ходи отзад и пише акт, ако нарушите нещо

   От 1 април, когато ще е изтекла извънредната епидемична обстановка - с която са обвързани почти всички ограничения срещу разпространението на коронавируса - единствените мерки в България ще останат изискването на сертификат при влизане в страната, както и задължителните изолация и карантина при заразени и техните контактни.

   Това се разбра от брифинг на Министерството на здравеопазването. Беше обявено, че носенето на маски и спазването на дистанция ще остане силно препоръчително, но нарушаването няма да се наказва. "Време е да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме отпреди 13 март 2020 г.", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова, имайки предвид деня, в който бе взето решение за най-строгите ограничения срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) през първите два месеца на епидемията.

        Какво остава задължително?

   Настоящата заповед за контрола на границата се позовава на решението на правителството за извънредната епидемична обстановка. Министърът на здравеопазването още на 30 март издаде нова, на основание на наредба от 2006 г. В нея е заложено, че влизането в България и след 1 април ще става с валиден сертификат:

  • Сертификатът за ваксинация е валиден от две седмици след поставянето на последната доза за девет месеца (270 дни)
  • Сертификатът за бустерна доза ваксина е безсрочен
  • Сертификатът за преболедуване е валиден от единайсетия ден след положителен PCR или антигенен тест /в лаборатории/ за шест месеца (180 дни)
  • Сертификатът за изследване е валиден за 72 часа, ако отрицателният резултат е от PCR тест и за 48 часа, ако отрицателният резултат е от антигенен тест.

   Ако човек няма валиден COVID сертификат, ще подлежи на карантина за десет дни, като тя може да бъде прекратена предсрочно, ако след третия ден на пристигането си направи PCR или антигенен тест в лаборатория.

   Със същата заповед отпада разпределението на страните по цветови зони според степента на разпространение на коронавируса, като преди пътуващите от държави с най-висок брой заразени трябваше да представят и отрицателен резултат от тест, независимо дали са ваксинирани или преболедували.

   Задължително ще остане заразените с коронавирус да бъдат в изолация за десет дни, а техните контактни - посочени официално пред Регионалната здравна инспекция - да бъдат под карантина за седем дни.

         Какво ще е "силно препоръчително"

    Докато парламентът не гласува законова възможност, министърът на здравеопазването юридически няма право да издава заповеди. Това се очаква да се промени до около две седмици, но и след това здравният министър увери, че маските и дистанцията ще станат отново задължителни само ако COVID обстановката го налага.

   Както винаги досега, цифрови изражения кога е време за ограничения, не бяха представени, но здравният министър каза: "Връщането на мерките следва да се основава само на епидемиологични критерии, капацитет на здравната система и възможности за тестване." Началникът на кабинета ѝ каза, че бъдещите мерки "няма да са свързани с ограничаване придвижването на територията на страната, т.нар. локдауни, както и спиране на работата на всякакви обекти с обществено предназначение", обобщи началникът на кабинета Васил Пандов. По думите му възможните мерки по заповеди на министъра на здравеопазването ще са:

  • дезинфекция
  • редовно проветряване
  • осигуряване на физическа дистанция
  • носене на маски на определени места
  • организиране на кампании за ваксиниране.

    Заболяването е тук и всеки трябва да съдейства с поведението си да го ограничим, за да не посрещнем например Коледа и Нова година с нови ограничения.

   На този етап е сигурно, че от петък (1 април) "силно препоръчително" по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но не и задължително, ще е:

  • носенето на маски в градския транспорт, лечебни заведения, помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора.
  • Разликата между силно препоръчително и задължително е дали някой чичко ходи отзад и пише акт, ако нарушите нещо. Ако смятате, че това някога е играло кой знае каква роля, много се лъжете.

   Васил Пандов допълни, че макар и от неспазването на базови мерки да не следват санкции, но "последицата за цялото общество е споделена, защото ако се повишат нивата на заболеваемост, отново може да се върнем към извънредната епидемична обстановка".

           И още (не)възможности

   Според закона за извънредното положение три месеца след като изтече извънредната епидемична обстановка (до края на юни), здравните власти могат да:

  • плащат допълнителни средства за работа в рискова среда на медиците
  • удължават автоматично ТЕЛК решения, които са изтекли през последните две години.

    Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров заяви, че текат преговори, с които през увеличаване на цените на клиничните пътеки за лечение след края на юни ще бъдат запазено увеличението на доходите на медиците, които досега заради работата в рискова среда получаваха допълнителни възнаграждения.

  COVID-зоните към диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники), където се правеха прегледи и изследвания за сметка на държавата, както и бе възможно да издават рецепти за безплатни лекарства за домашно лечение за коронавирус, спират работа. "През последните месеци по данни на здравната каса има COVID зони, които са отчели по трима пациенти. Отпадането им няма да застраши достъпа до извънболнична помощ", каза Васил Пандов.

          Какво става с ваксинирането

   Сербезова изброи редица държави, в които - както в България от петък - няма никакви или почти никакви ограничения срещу разпространението на коронавируса. Посочи обаче, че значителната разлика е в нивата на ваксинация - почти 30% от населението на страната е ваксинирано срещу COVID-19.

   По думите ѝ здравното министерство ще продължи започналата наскоро информационна кампания, ще съществуват и ваксинационните пунктове, както и ще продължи плащането на 10 лв. на медицински лица за всяка поставена доза. До края на юни пък ще получават еднократно по 75 лв. всички пенсионери, които се ваксинират срещу COVID-19.

   Според данни, представени от Сербезова, в България с COVID-19 са починали 36 498 души, като 34 508 души сред тях не са били ваксинирани, или 94.5% от хората.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още