Вторник, 14 Май 2024

Зам. министър Върбанов в Русе: 30 000 регистрирани електромобила трябва да достигне България до 2026 година

Зам. министър Върбанов в Русе: 30 000 регистрирани електромобила трябва да достигне България до 2026 година
Публикация   10:59     29 Март, 2022 /     текст и снимка: Р. Николаев   /     506

Министър Събев е разговарял вчера с премиера на Румъния за подобряване пропускателната способност на Дунав мост

   До 2026 година България трябва да има приблизително 30 000 регистрирани електромобила, като целта е по този начин да се намалят вредните емисии и декарбонизацията на стане на нужното ниво. В момента те са под 10 000 коли. Ще бъдат въведени стимулиращи такси, както и намалени данъци. Това каза днес преди националната кръгла маса, зам. министърът на транспорта  Владимир Върбанов, която организира Русенския университет.

  Конференцията „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В ТРАНСПОРТА И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НИСКОВЪГЛЕРОДНА ЕНЕРГИЯ В ДУНАВСКИЯ РЕГИОН“ ще начертае перспективите, каквито са директивите на ЕС за екологично чист транспорт, който да отговори както на европейските изисквания, така и на гражданите на България.

   Вчера министър Николай Събев е имал среща с премиера на Румъния, на която са били оточнявани въпросите, свързани с по-бързото прминаване през Дунав мост. Перспективата на правителството е освен втори мост при Русе, да бъдат изградени още три, каза зам. министър Върбанов. Поет е ингажимент за удълбочаване на река Дунав, за да може корабоплаването в този участък да се извършва 365 дни в годината.

   Колкото до пускането на РО-РО терминала Русе- Гюргево, работи се активно и очакванията са това да се случи в предвидения срок, т.е. през юни т.г.. и автомобилният трафик да бъде облекчен. Колкото до необходимостта румънското правителство да реши на свое заседание за отваряне на ГКПП РО- РО терминал, такова решение все още няма, но когато това дойде на дневен ред, ще се случи, каза още зам. министър Върбанов.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha