Красимир Дачев: Не е проблем вдигането на заплатите, а че се нарушава пазарната логика

Красимир Дачев: Не е проблем вдигането на заплатите, а че се нарушава пазарната логика
Публикация   08:18     29 Март, 2022 /     akcent.bg   /     486

Нинова остава неразбрана с идеята си за "форсмажор", смята още бизнесменът

   Ние не сме против самото вдигане на минималната заплата, ние сме против нейното административно вдигане, в което липсва пазарната логика. Това заяви в ефира на Нова ТВ бизнесменът и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев по повод вдигането на минималната работна заплата в България от 1-ви април на 710 лева.

   "Пак казвам, че няма проблем във вдигането на заплатата, просто се нарушава един принцип, нарушава се пазарната логика. Искаме само това – да има пазарна логика, т.е. всеки да получава заплащане срещу положен труд, а не някой да каже: "Няма значение какво работиш, ти ще получиш пари", аргументира се той.

   Дачев допълни още, че "изпреварваме инфлацията с бързото увеличение на заплатите у нас, което ни прави рекордьори в ЕС".

   На въпрос какво смята за отпадането на мярката 60/40 бизнесменът отговори, че това е социална, а не работодателска мярка.

   Не ни притеснява, че ще отпадне. Лично на мен тази мярка не ми трябва, посочи Дачев.

   Относно искането на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор Красимир Дачев изрази мнение, че тя е останала неразбрана от колегите си в управляващата коалиция и разясни, че "всички са си представяли някакви катаклизми с този форсмажор".

   Благодарности към Нинова, защото единствено тя прочете писмото, което написахме, заяви Красимир Дачев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha