ВиК- Русе: Очаква се КЕВР са утвърди цените на ВиК услугите в Русе

ВиК- Русе: Очаква се КЕВР са утвърди цените на ВиК услугите в Русе
Публикация   06:55     26 Март, 2022 /     akcent.bg   /     669

 ВиК операторите разработват бизнес планове за 5-годишни периоди, които съдържат производствена, ремонтна, инвестиционна и социална програма с техническа и икономическа част. Бизнес плановете се внасят за разглеждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като тяхното одобряване се извършва в тримесечен срок от постъпването им, ако отговарят на необходимите критерии.

   Това съобщи пред общинските съветници на проведената в четвъртък сесия управителят на ВиК дружеството д-р инж. Сава Савов във връзка с последното предложение за актуализиране на цената на ВиК услугите и очакваното мотивирано поскъпване. Акцент БГ се ангажира да предаде точно предоставената пред старейшините информация и въпреки че бе излъчвана директно, не попречи някои от медиите да опорочат фактите, опирайки се на негативни мнения и изказвания. В духа на търсене на негативните страни от мащабния проект за подмяна на водопроводната мрежа, не се отчита предимствата и още по-значителното намаляване на загубите на питейна вода, срещу които също има оправдано недеволство.

   Бизнес планът на „Водоснабдяване и канализация" ООД – Русе е внесен в КЕВР през юли 2021 г. След ревизиране са отстранени всички забележки, а в момента предложението на ВиК оператора е на етап изготвяне на окончателен доклад за определяне на параметрите на бизнес плана и на цената на услугата. Това е направено във връзка с последното предложение за актуализиране на цената на ВиК услугите на обособената територия, обслужвана от „ВиК" ООД – Русе, което дружеството внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране в края на февруари 2022 г.

   Инж. Савов уточни, че преработката на бизнес плана се е наложила в резултат на настъпилите обстоятелства в страната и в останалата част от Европа, като тази преработка е извършена по указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на ВиК дружеството, и засяга само цената на електроенергията. В последния бизнес план на „ВиК" ООД – Русе е заложена осреднена цена на електроенергията за последните шест месеца на 2021 г. Що се отнася до ценовите нива за следващите няколко години, посочени в бизнес плана, те не са окончателни − подлежат на уточняване всяка година от Комисията за енергийно и водно регулиране, в зависимост от това дали „ВиК" ООД – Русе е изпълнило параметрите, които са одобрени като качествени показатели, каза още д-р инж. Савов. Управителят на „ВиК" ООД – Русе обясни, че актуализацията на цената на ВиК услугите е необходима, за да може да се реализира инвестиционната програма на дружеството и да се осигури финансовото участие на ВиК оператора в проекта за изграждане на ВиК инфраструктура в гр. Русе, изпълняван по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г." . Освен това средства са нужни за възнагражденията на служителите на „ВиК" ООД – Русе, привличане на качествени кадри и за цялостното по-нататъшно развитие на дружеството.

   В последните години печалбата на дружеството се е движила от 800 000 до 3,5 млн. лв. на година. 2021 г. ще приключим с печалба от 145 000 лв., но нямаме никакви задължения. Ако нямаме актуализация на цената на водата, това би поставило под заплаха както изпълнението на инвестициите ни със собствени средства, които за 15-годишен период трябва да са 38 400, 000 лв., така и частично ще бъде засегната реализацията на големия проект. Освен това няма да могат да се актуализират и трудовите възнаграждения на служителите в дружеството,  поясни управителят на „ВиК" ООД – Русе.

  

   По отношение на проекта за реконструкция на ВиК мрежата в гр. Русе  Савов отбеляза, че продължава работата на строителните обекти, което създава неудобства за гражданите, но подчерта, че строителните дейности се извършват с най-качествените материали и че след като неудобства приключат, Русе ще се сдобие с модерно водоснабдяване.

    Седмичната програма на строително-монтажните работи по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК" ООД – Русе" се публикува всеки петък в рубрика „Новини и съобщения" в интернет страницата на проекта на следния адрес: http://opos.vik-ruse.com/. Съобщенията за планово спиране на водоподаването във връзка с ремонтните дейности се публикуват в рубрика „Актуална информация" в началната страница на уебсайта на „Водоснабдяване и канализация" ООД – Русе, в страницата на проекта, в уебсайта и Facebook страницата на Община Русе и в редица местни медии, а информация за зоните, където предстои да бъде нарушено нормалното водоподаване може да получите и като отворите картата на строителните дейности, вградена в уебсайта ни и в страницата на проекта.

   Тъй като в момента се работи на четири строителни обекта, е възможно по-често да се налага спиране на водоподаването в определени зони, за да се осигурят необходимите условия за свързване на сградни водопроводни отклонения и новоизградени проводи, затова Ви съветваме редовно да посещавате уебсайта ни, където ще получите актуална информация за предстоящите спирания и ремонти.

   Проектът ни е мащабен и обхваща по-голямата част от гр. Русе, но изпълнението му е наложително, тъй като, ако не се извърши реконструкция и подмяна на амортизираната ВиК мрежа, ще станем свидетели на все по-чести аварии и влошено качество на подаваната към потребителите вода. От друга страна, изграждането на канализация в кв. „Средна кула" и кв. „Долапите", което се извършва с модерна техника и висококачествени материали, ще реши един дългогодишен проблем за гражданите на двата квартала и значително ще подобри качеството им на живот.

   Разчитаме на Вашето разбиране и търпение, за да приключим успешно изпълнението на проектните дейности, изрази граджанската си позиция управителят на ВиК дружеството.

Тагове : ВиК проект , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha