Вторник, 8 Октомври 2024

Допълнителни 738 млн. лева в помощ на бизнеса

Допълнителни 738 млн. лева в помощ на бизнеса
Публикация   23 Март, 2022   /     akcent.bg   /     302

Цените за бита засега остават същите

   Високите цени ще бъдат фокусът на днешното заседание (на 23 март) на Министерския съвет, обяви в началото му премиерът Кирил Петков.

   "Високите цени в момента, както всички знаем, са на база на високите цени на газа на световните пазари. Ние, като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим с тази инфлация, която ни залива отвън. Европейската комисия прие да дискутира българското предложение за справяне с кризата, което ще бъде обсъдено от всички страни членки" - похвали се Петков и обясни по-конкретно в какво се състои предложението.

   В него се предлага:

   1. Всичките 27 страни членки съвместно да закупуват газ, през един преговорен екип, така че да използват пазарната сила на ЕС, за да стигнат до много по-добри ценови нива.

   2. Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, да се направи съвместен солидарен механизъм, за да може всичките страни членки заедно да намалят тези нива до 50 евро и да се постигнат много по-добри цени на тока за цялата европейска общност.

  3. Координирано намаляване на акциза за горивата - това ще е предложение, което ще трябва да се приеме от всички страни членки, за да не се стигне до арбитраж.

   Ако предложенията се приемат, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата иономика.

  Ще водим засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че, независимо каква е ситуацията, ще можем да имаме втори сценарий за доставка на газ, независимо от войната в Украйна. Задължително ще запълним газохранилищата на 90% преди следващата зима, увери премиерът.

   Той уточни, че предложенията са обсъждани с министъра на енергетиката. Европейската комисия ги е заложила в дневния си ред още в четвъртък (24 март). Едновременно с това Кирил Петков благодари на Министерството на финансите и на Министерството на енергетиката - за предложението им за удължаване на четирите програми за помощи във връзка с нивата на цените на тока.

   Една от мерките е, че се увеличава таванът за компенсациите за бизнеса от 250 лева на 300 лева, имайки предвид, че цените на международния пазар ще продължат да са високи. Допълнителните средства, които се предвиждат за тази мярка са 738 млн. лева допълнително, които правителството ще даде на бизнеса.

   "Цените за бита засега остават същите" - подчерта премиерът.

Тагове : помощ , бизнес ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha