Вътрешната опозиция в "Да, България" учреди клуб срещу "авторитарното управление" в партията

Вътрешната опозиция в
Публикация   17:59     22 Март, 2022 /     akcent.bg   /     264

    Членове на "Да, България" - една от партиите в обединението "Демократична България", учредиха клуб в рамките на партията заради "разочарованието от Националната конференция". Клубът се казва "9 декември" и е кръстен на датата, когато е учредена "Да, България", а в него влизат хора от т.нар. вътрешна опозиция. Сред тях са бившият депутат от 46-ото Народно събрание Калоян Янков и един от учредителите - Мануела Малеева.

   На националната конференция на "Да, България" в края на януари Янков и Малеева не се кандидатираха за членове на Изпълнителния съвет заради прекалено многото "натрупани негативни емоции". Сега двамата посочват, че причината за учредяването на клуба е разочарованието от Националната конференция, което включва дефицита на демократично общуване, авторитарните управленски действия на членове на ръководството и едностранното и анонимно взимане на решения под различни предлози.

   В учредителната декларация на клуба се изразява недоволство и от монопола на информация, кадруването отгоре и липсата на истински анализ за загубата на последните избори. В нея е записано още, че клубът възниква заради убеждението, че "Да, България" страда от сериозни дефицити, които трябва да бъдат поправени чрез диалог и съвместна работа.

   "Промяната, която ни предстои, е ключова. Искаме "Да, България" да бъде истинска политическа партия, а не "частен бранд". Задачата ѝ е да казва "Да!" не на един или друг от нас, а на българския народ, на неговото бъдеще, просвещение и качество на живот. Смятаме, че обновлението и категорично заявените и защитени в публичното пространство ценности и приоритети ще спрат отлива на хора от партията, ще привлекат повече нови членове и избиратели", пише още в документа.

     В клуба освен Калоян Янков и Мануела Малеева влизат и бившият зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов, както и културологът проф. Александър Кьосев.

   Настоящият лидер на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка след парламентарните избори на 14 ноември, но няколко месеца по-късно бе преизбран за поста поради липсата на други кандидати.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още