Съдът не се произнесе за претърсването на Борисов, защото прокуратурата го обявила за опорочено

Съдът не се произнесе за претърсването на Борисов, защото прокуратурата го обявила за опорочено
Публикация   13:53     22 Март, 2022 /     akcent.bg   /     309

   Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от прокуратурата искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, пиарката Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

   Исканията бяха изпратени от МВР в петък и внесени за разглеждане в съда от прокуратурата. В тях прокуратурата изрично твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

   В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение, мотивира се съдия Чочкова.

   Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението.

   Исканията да се одобрят действията по претърсване и изземване при арестите бяха внесени в петък в Софийски градски съд. Действията по разследването започнаха по неотложност - член 161, ал. 2 от НПК регламентира, че в неотложни случаи органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешение на съдия, а протоколът от извършеното действие се представя на прокурор, който да го представи на съда за одобрение не по-късно от 24 часа.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha