Понеделник, 7 Октомври 2024

Зеленски е готов да обсъди с Путин статута на Крим и Донбас

Зеленски е готов да обсъди с Путин статута на Крим и Донбас
Публикация   22 Март, 2022   /     akcent.bg   /     220

  Украинският президент Владимир Зеленски отново предложи директни преговори с руския си колега Владимир Путин, като обяви, че статутът на спорни територии може да бъде предмет на дебат и евентуален референдум, предаде „Франс 24“.

   Зеленски каза пред местни медии, че е готов да се срещне с Путин „във всякакъв формат“, за да могат двамата да обсъдят прекратяването на почти едномесечната война, която опустоши няколко украински града.

   Зеленски каза, че дори статутът на окупирания от Русия Крим и на подкрепяните от Москва самообявилите се „народни републики“ в Донецк и Луганск могат да бъдат обект на дебат. „На първата среща с президента на Русия съм готов да повдигна тези въпроси“, каза той.

   „Ако имам тази възможност и Русия има желание, ще преминем през всички въпроси“, каза той пред украински журналисти в интервю, публикувано от украинската медия „Суспилне“. „Ще ги решим ли всички? Не. Но има шанс, че отчасти бихме могли поне да спрем войната“, добави Зеленски.

   От началото на руското нахлуване в Украйна вече се състояха няколко кръга от преговори между Москва и Киев, но до момента те не са донесли съществен напредък.


Коментари

  •     Деливерски 

    Подлага се на сериозен дебат нещо,което трябва да има краен резултат,а тук това което е хрумнало на г-н Зеленски,е доста закъсняло желание.Както Донецк,така и Луганск,са области с преобладаващо руско езично население,което е съвсем логично да станат републики с автономен статут.Голите надежди,че европейските държави,Джо Байдън с "неговото" НАТО, че ще помогнат на украинският президент да осъществи многото си намерения,останаха там където са обещани.Предостави територията си да се превърне в "склад" за най различно оръжие,оръжие на което дулата сочат срещу Русия.Трябва ли Вл. Путин да чака,кога ще започнат да падат ракетите в Москва!?

Коментирай

   captcha