Вторник, 8 Октомври 2024

АИКБ връчи наградите „Икономика на светло“

АИКБ връчи наградите „Икономика на светло“
Публикация   22 Март, 2022   /     akcent.bg   /     601

   Наградите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) "Икономика на светло" за 2021 г. бяха връчени тази вечер на официална церемония.

   Целта на националния конкурс за наградите е да открои забележителни и вдъхновяващи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. По този начин АИКБ си поставя задача да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда. 

   Председателят на Асоциацията Васил Велев заяви по време на церемонията, че повече от десет години организацията активно да работи по темата за борбата със сивата икономика по няколко причини. Най-ясната, по думите на Велев, е, че сивият сектор ощетява фиска, укривайки данъци и осигуровки, с което намалява възможностите на социалните системи, но не по-малка щета нанася на отделните хора по линия на по-малка социална закрила. Това, от което нашите членове страдат в най-голяма степен, е нелоялната конкуренция, каза Велев. Упражнявайки сиви практики, получават  конкурентно предимство неизрядните компании, като ощетяват хората, фиска и в същото време от виновното си поведение печелят предимства, каза председателят на Асоциацията. Той напомни, че по тази причина организацията провежда ежегодно цикъл от тематични събития, изпълнила е вече и няколко проекта с този приоритет и ежегодно изчислява композитния индекс "Икономика на светло" от 2010 г. насам. Велев каза, че по данни за 2020 г. сивият сектор е оценен с 22,5 процента. Това е все още далеч от най-добрите европейски практики затова ще продължим с нашите усилия, каза Велев.

   Социалният министър Георги Гьоков каза по време на церемонията, че ограничаването и превенцията на недекларираната заетост е предизвикателство, което засяга всички участници на трудовия пазара и затова съвместните действия на държавата, социалните партньори, медиите са ключови за справянето с този проблем. Борбата срещу недекларирания труд и сивата икономика  е сред приоритетите на правителството, за чието изпълнение се предвижда повишаване на капацитета на Инспекцията по труда и извършване на съвместни проверки между контролните институции, каза министърът. Той връчи наградата в категорията "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика" на предаването "Денят с Веселин Дремджиев" - предаване по ТВ1.

   На светло е принципът, с който ние искаме да управляваме, на светло е принципът, с който искаме тези години да се запомнят и сме щастливи, че днес можем да поощрим всички онези организации в българския бизнес, които ни помагат да се изкачваме по стълбицата на светлия бизнес, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на церемонията. Той връчи наградата в категорията "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" на Агенцията по заетостта, като водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа "Права през всички сезони".

   Васил Велев връчи награда в категорията за "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" на министъра на иновациите и растежа за решението на Министерски съвет номер 739 от 26 октомври 2021 г. за одобряване на програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. 

        БТА е медиен партньор на тазгодишното издание на конкурса.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha