Вторник, 14 Май 2024

Министерско танго: Кирил Петков- Още е рано да отрязваме "Газпром"

 Министерско танго: Кирил Петков- Още е рано да отрязваме
Публикация   15:45     21 Март, 2022 /     akcent.bg   /     404

Премиерът обяви, че започва проверка на кого строителят на "Балкански поток" е подарил джипове

   България все пак ще води преговори с "Газпром" за нов договор за доставки на руски природен газ, ако условията го позволят. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който днес заедно с министъра на енергетиката Александър Николов е на посещение в Гърция, за да огледа строителството на газовата връзка между двете страни. Миналата седмица те направиха проверка на интерконектора в района на Стара Загора. 

   През уикенда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на два пъти обясни, че в условията на война няма как страната ни да преговаря с "Газпром" за удължаване на договора, който изтича в края на тази година. Затова дотогава трябва да осигури алтернативите за нужните на страната ни количества синьо гориво.

   "Трябва да сме готови за всякакъв сцерарий, защото тази война води до всякакви рискове. Ако  се оправят нещата и няма остра война и може да се преговаря, да, ще преговаряме с "Газпром" и руският газ ще е част от нашия микс", каза Петков. Той подчерта: "Нямаме идея да отрязваме "Газпром", но когато започнем преговори, искаме да държим повече от една карта в ръцете си. Едно е да преговаряш, когато имаш опции, друго е, когато нямаш. Затова сме тук днес в Гърция - да си направим опцията. Какво правиха другите партии 12 години, та никой не е минал по това трасе", заяви Петков от интерконектора в района на Комотини.

   Премиерът разказа, че е минал по цялото трасе на газопровода на гръцка територия. "Физическата инфраструктура вече е налице, сега трябва да се направи хидравличното тестване, което означава, че сме напреднали много. За последните  3 месеца е свършено повече, отколкото за последната година", каза Петков.
 
  Василев: България няма да поднови договора с „Газпром“, съобщи два дни по-рано финансовия министър. Според него  страната ни има алтернативи на руския природен газ

   Според него, ако през юни бъде финализиран проектът, както уверил гръцкият енергиен министър, през септември вече ще може да се движи комерсиално азерски газ през тръбата. Капацитетът й е 3 млрд. куб. м, колкото е консумацията на страната.

   Премиерът припомни, че газовата връзка с Гърция, по която трябва да влезе азерския газ като алтернатива на руския природен газ се бави 12 години. "Тази тръба не е построена 12 години, а руската тръба е построена за 3 години. И изведнъж се появяват някакви джипове на фирмата "Аркад", оставени, ей така, безплатно. Кой раздава така джипове?", попита Петков.

   При ареста на пиара на Бойко Борисов Севделина Арнаудова бе открит джип, който се оказа на фирмата изпълнител на "Балкански поток" - "Аркад". Съпругът на Арнаудова обясни, че колата е оставена от "Аркад" за ползване на "Булгатрангаз", чийто член на съвета на директорите е той. Джипове са оставени за ползване и на министерствата на енергетиката и на околната среда.

   Премиерът обяви, че започва проверка как и на кого са предоставени тези автомобили. "Няма безплатен обяд, Ние като данъкоплатци сме платили скъпо-прескъпо тези джипове. НАТО-вски настоена партия е давала нашите пари, за да работи с руски проекти", заяви Петков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha