ЕК свали ограниченията за търговия със свинско месо от 250 общини

ЕК свали ограниченията за търговия със свинско месо от 250 общини
Публикация   17:06     20 Март, 2022 /     akcent.bg   /     541

   Европейската комисия облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Падат ограниченията в цялата България с изключение на няколко общини в четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните ( БАБХ).

   Разхлабването на режима стана възможно благодарение на ефективността на мерките за контрол на болестта Африканска чума по свинете при домашни свине в България.

   В ограничителни зони III остават землищата на следните общини:

- Сандански, Струмяни и Петрич (Благоевградска област);

- Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча (Пазарджишка област);

- Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи (Пловдивска област);

- Бяла и Долни Чифлик (Варненска област).

   Комуникацията между Българската агенция по безопасност на храните и Европейската комисия по отношение на останалите региони продължава.

   България стриктно спазва Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на Африканска чума по свинете при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на Африканска чума по свинете и да се защити единният пазар и международната търговия на Европейския съюз.

   С облекчаването на ограниченията, свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в Европейския съюз.

   От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че Африканска чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha