Петък, 20 Септември 2024

Честита първа Пролет!

Честита първа Пролет!

  В 17.33 часа днес настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.   

Днес е празникът на пролетното равноденствие, когато денят и нощта имат равна продължителност и енергиите на ин и ян, на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало са изравнени, така както е и при есенното равноденствие. От днес нататък светлината ще надвива тъмнината и денят ще започне да нараства. Това е началото на пролетта, на обновлението и растежа в природата – първите пролетни цветя и зеленина, първите цъфнали дървета, птички.

   В духовно отношение пролетта е символ на прехода от покоя, неподвижността, тъмнината, студенината и вглъбеността на ин-енергията към активността, движението, светлината, топлината и отвореността на ян-енергията. Това е времето, в което се отваряме и обръщаме навън за по-динамични дейности в живота си и за подновяване на връзката и контакта ни с природата.

   Изумително е усещането как цялата земя вибрира жадна за първите семена, първите топли пролетни лъчи, за първия пролетен дъжд, нежния цветен аромат и чудната песен на птиците.

Тагове : първа пролет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha