Понеделник, 13 Май 2024

Кирил Петков: В България няма независима прокуратура, има саботаж

Кирил Петков: В България няма независима прокуратура, има саботаж
Публикация   07:55     19 Март, 2022 /     akcent.bg   /     240

   България независима прокуратура няма, има саботаж на прокуратурата под ръководството на г-н Гешев“, обяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер в отговор на позицията на прокуратурата за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

   По думите му прокуратурата укрива документи за искане за повдигане на обвинение, прикрива и игнорира сведения, „само и само да не се извърши разследване по закон“. „Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция“, допълни той.

   Петков коментира, че българската прокуратура има „още един сериозен проблем“ – че в момента и Европейската прокуратура работи по казуса с Борисов. „И докато обикновено се скриват факти… сега има паралелна европейска структура, на която ние вярваме много повече, която също работи по този казус, така че ще има много ясна информация на ниво ЕС“, заяви премиерът.

   Тази вечер председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившата ръководителка на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова бяха освободени след задържане за 24 часа при планирана акция на ГД „Национална полиция“. Те отрекоха да са им повдигнати каквито и да било обвинения. След това от прокуратурата съобщиха на брифинг, че към момента няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

   „Прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка в случая, тоест проверка, която има за цел да се съберат данни, за да може да се реши да се образува или да не се образува досъдебно производство“, каза по време на брифинга тази вечер силовият министър Бойко Рашков в Министерския съвет.По проверката са събрани сведения, включително от Васил Божков, саморъчно подписани от него. Предстои да бъде разпитван дали му е оказан натиск от Борисов, Горанов и Арнаудова.
 

   Той разясни и защо досъдебното производство по случая с Борисов е образувано от ръководеното от МВР при условия за неотложност. „Тъй като министерството дълго време няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможност за начало на наказателен процес в хипотези на неотложност“, уточни министърът. Според него има документи, изпратени от службите на МВР до прокуратурата, които „потъват в нея, без да е известно каква е тяхната съдба“.

  „Дали прокуратурата иска да се разкриват престъпленията в нашата страна, или не“, попита той.

   Рашков уточни, че по сигнала на Васил Божков от МВР са събрани определени факти, докато „прокуратурата не им обръща внимание“. „Прокуратурата оправдаваше своето бездействие с това, че това е защитна теза на обвиняемия Божков, срещу който има 18-19 обвинения“, каза министърът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha