Четвъртък, 16 Май 2024

"Файненшъл таймс“: САЩ опитват да убедят България да предостави С-300 на Украйна

Публикация   07:41     18 Март, 2022 /     akcent.bg   /     254

  В своя статия „Файненшъл таймс“ пише, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски.

   Според финансово издание министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще настоява за още една ключова инициатива, обявена от президента Джо Байдън в сряда вечерта: да помогне на Украйна да осигури противовъздушни ракети с голям обсег.

   "Файненшъл таймс" посочва, че тази седмица Остин ще се срещне със своите словашки и български колеги като част от тези усилия. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, съветска система, която украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват“, каза висшият американски служител по отбраната, предаде "Файненшъл таймс".

   И според списание “Шпигел”, цитирано от “Дойче веле”, Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Полша и Германия вече са се съгласили, според Си Ен Ен, да предоставят в замяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

   Освен съветските противоракетни системи с голям обсег на действие Украйна има нужда и от муниции за тях.

   Преди нападението на Русия Украйна разполагаше с 250 такива системи. Сега не е ясно колко от тях са останали. Миналата седмица Украйна е използвала много от ракетите за сваляне на руски бомбардировачи.

Тагове : САЩ , С-300 , Украйна ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha