Вторник, 8 Октомври 2024

БСП остана изолирана в искането си за форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна

БСП остана изолирана в искането си за форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна
Публикация   17 Март, 2022   /     akcent.bg   /     626

   БСП се оказа единствената парламентарна сила, която подкрепя идеята на лидера си и икономически вицепремиер Корнелия Нинова правителството да въведе форсмажорна ситуация за бизнеса заради войната в Украйна. Коалиционните партньори на левицата в управлението - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", определиха инициативата на Нинова като "не най-доброто решение" и "радикална мярка". Четвъртият член на коалицията - "Има такъв народ", засега отказва коментар.

    Опозиционната ГЕРБ поиска изслушване на премиера Кирил Петков, който да обяви дали действително се предвиждат такива мерки, а БСП и ДПС - на Корнелия Нинова. Според Йордан Цонев от движението вицепремиерът по икономиката и индустрията няма законово основание да иска въвеждане на форсмажорен режим, няма и яснота за какво точно настоява Нинова.

    Всички срещу форсмажорния режим

   Идеята да бъде обявена форсмажорната ситуация за бизнеса, която да важи със задна дата - от 24 февруари до края март, беше лансирана от Корнелия Нинова вчера пред ресорната парламентарна комисия. До момента няма публично предложена формулировка, но по думите на Нинова при ситуацията на форсмажор фирмите могат при облекчени условия да си прекратяват договорите, да избягват неустойки, да си уреждат договорните отношения по друг начин, тъй като това е предвидено в повечето международни договори.

   Най-голямата формация в управлението - "Продължаваме промяната", днес коментира дистанцирано и общо предложението на Нинова, като посочи, че то още не е официално внесено и не може да бъде обсъждано в конкретика. Депутатът Александър Ракшиев, който е част от икономическата комисия, заяви личната си позиция, че това "не е най-доброто решение в ситуацията". От изказването му не се разбра

"Не мисля, че е отделено достатъчно време да се преценят всички страни. Също така от правна гледна точка не съм сигурен, че са положени достатъчно усилия да се види дали е издържано", каза Ракшиев.

     Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че мярката на Нинова не е обсъждана. "Противопоставяме се на тази идея, очакваме Министерството на финансите да предложи своите идеи за балансиране на финансовите реалности на фирмите".

   След като поискаха изслушване на премиера, в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че Корнелия Нинова е иззела функциите на министър-председателя и диктува дневния ред на обществото, на Министерския съвет и на Народното събрание. По думите на Атанасова Нинова извикала Кирил Петков, "за да се разбират като мъже". Според съпартиеца ѝ Тома Биков пък най-големия форсмажор било "да дадеш на БСП да ти управлява икономиката и земеделието".

   И лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че предложението за форсмажорен режим "не е добро решение за икономиката".

   ДПС не се ангажира с позиция дали подкрепя или не обявяването на форсмажор, защото изобщо не е известно за какво става дума. "Не знаем какво включва терминът форсмажор, юристите не можаха да кажат, тъй като няма в законодателството легална дефиниция за тези обстоятелства", коментира депутатът Йордан Цонев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha