Вторник, 21 Май 2024

Какво е значението на символа Z, използван от руската армия?

Какво е значението на символа Z, използван от руската армия?
Публикация   08:46     17 Март, 2022 /     akcent.bg   /     410

   Една буква от латинската азбука се превърна в символ на руската война в Украйна. Още в първите дни на офанзивата буквата Z, изписана по танковете и другите военни превозни средства на руската армия, привлече вниманието на света, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Оттогава насам обаче символът вече се вижда навсякъде в Русия – нарисуван със спрей по сградите, принтиран върху тениски и надраскан по билбордове. Дори децата се редят във Z-образни формации в училищата. Експертите казват, че буквата вече се е превърнала в символ на подкрепа за руската инвазия в Украйна.

Макар че символът се популяризира официално от военните и някои експерти казват, че неговото създаване и разпространение е дирижирано от държавата, никой не може да посочи със сигурност какъв е произходът му.

           Кой използва символа Z и как?

    Експерти и потребители в социални медии спекулират със значението на Z, както и други букви, включително O, X, A и V, които се появяват на руски танкове, понякога оградени от квадрати, триъгълници и други фигури. Някои предполагат, че това е начин за различаване на врагове от съюзници, особено като се има предвид, че много от военната техника на Русия и Украйна е еднаква.

   За разлика от другите букви, Z обаче излезе от рамките на военната реалност и се превърна в нещо повече.

В социалните мрежи има видеа, които показват флашмоб от руски младежи с черни тениски с буквата Z, които танцуват на фона на руски знамена.

   На билборд в Санкт Петербург бе надраскано голямо Z с черни и оранжеви линии, придружено от думите „Ние не се отказваме от своите“. Слоганът се отнася до официалната позиция руския президент Владимир Путин, че целта на инвазията е да „освободи“ и „денацифицира“ Украйна.

   Една от най-разпространяваните снимки онлайн е на онкоболни деца, които са подредени във формата на Z в заснежения двор на заведение за лечение в Казан. Няколко училища също публикува изображения на деца в подобна формация.

      Снимки, публикувани от Асошиейтед прес, от демонстрация във Волгоград в подкрепа на войната, показват автомобили, паркирани така, че да образуват З. Други показват стикери върху прозорците на автомобилите с оранжево-черно Z.

     Различни общественици и държавни служители също са присвоили символа.

   Губернаторът на сибирския регион Кузбас Сергей Цивильов обяви, че променя начина, по който се изписва името на региона, за да добави главно „Z“ в средата.

   Миналата седмица пък 20-годишния гимнастик Иван Куляк се появи със символ Z върху трикото си, докато чакаше да получи бронзов медал от състезание в рамките на Световната купа в Катар.

   Докато символът набира все по-голяма популярност, същото важи и за антивоенните демонстрации също в Русия, въпреки сериозните рискове за критиците на Кремъл.

   Какво означава Z?

   Първоначално се предполагаше, че латинската буква Z е руски военен символ. По-късно обаче се появиха други теории за нейното значение.

   Една от тях е свързана с публикация на руското министерство на отбраната в Instagram, в която графики за войната са придружени надписи „За победа“ (#ZаПобеду), а по-късно и „За мир“ и „За истина“.

   Много от изображенията, идващи от Русия, показват Z в оранжево и черно – цветовете свързани с Георгиевската лентичка в Русия. Лентичката е свързана със създадения през 1769 г. орден „Свети Георги“, който е най-високото военно отличие на Руската империя.

   Тази цветова комбинация се превръща в неформален символ на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. Според „Вашингтон пост“ той е бил използван и от сепаратистите в Украйна през 2014 г., като знак за вярност към Москва по време на анексирането на Крим.

   Георгиевските ленти могат да бъдат навсякъде в страната, особено в седмиците преди честването на Деня на победата на 9 май. Те послужиха като мощен и ефективен обединяващ символ за Русия под управлението Путин, свързвайки подкрепата за държавата с историческия принос на страната за победата над фашизма.

   Мария Снеговая, изследовател на руската вътрешна и външна политика, казва, че оранжево-черното Z създава връзка между продължаващата инвазия и празнуването на победата във Втората световна война, която според нея се разбира като „историческа руска битка срещу Запада“. Това също така подкрепя идеята, че Русия исторически е победител, обяснява тя.

   Препратките към Втората световна война обаче се правят и в обратната посока, катo някои вече сравняват руското Z с употребата на свастиката като нацистки символ.

   Военният министър на Украйна Олексий Резников пръв видя такава аналогия още на 7 март, публикувайки в Twitter изображение с две кръстосани букви Z.

Тагове : символ , Z , армия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha