Вторник, 8 Октомври 2024

Удължиха срока за избор на гуверньор на БНБ

Удължиха срока за избор на гуверньор на БНБ
Публикация   16 Март, 2022   /     akcent.bg   /     280

   След като миналата седмица срокът за внасяне на кандидатури за управление на БНБ изтече, без в администрацията на парламента да е постъпила и една номинация, днес парламентът прие нови процедурни правила, с които този срок бе удължен. Първоначално точката не бе включена в дневния ред за работата на Народното събрание, но след предложение на "Има такъв народ" и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" депутатите приеха да разгледат правилата в пленарна зала.

    Дебатът и гласуването разкриха поредното разминаване в позициите на формациите в управляващата коалиция. За разлика от предишния път, когато правилата бяха пршитш единодушно и без дебати, този път в повод за спор се превърна срокът за подаване на кандидатури. Желанието на "Има такъв народ" бе той да бъде 7 дни, но от "Продължаваме промяната" предложиха да бъде удължен на 14 дни. Парламентът отхвърли по-дългия срок и със 120 гласа "за", 25 "против" и 73 "въздържал се" прие формациите да имат право да издигат свои номинации до 23 март включително. Предложението бе подкрепено от "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

   Преди това председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров аргументира предложението си за удължаване на срока с това, че позицията е изключително важна и следва да бъде запълнена отговорно, държавнически и на базата на дискусии. По думите му войната в Украйна, която избухна на 24 февруари, е променила приоритетите на хората, участващи в дискусиите, и на кандидатите, и това налага допълнителни дискусии.

Тагове : гуверньор , БНБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha