Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката

Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката
Публикация   17:09     16 Март, 2022 /     akcent.bg   /     588

   България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Целта е да се спасят експортно ориентираните компании. Депутатите изслушаха и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

   Предложението за обявяване на форсмажор е със задна дата 24 февруари, съобщи Нинова. Това дава право на фирмите да отлагат изпълнение на договори, разплащания или доставки.

   Целта е да се спаси българската икономика. Предложението е след поредица от срещи с различни браншове, които не могат да продължат да работят заради нарушени линии на доставки и драстичен скок на цените в международен план.

   Актът е готов и е на съгласуване на междуведомствената комисия. Ще бъде внесен в МС следваща седмица.

   В кулоарите на парламента Димитър Маргаритов каза, че ще има санкции за спекулативно надутите цени и за магазини за нелоялни търговски практики за недостатъчни наличности от продукти в промоция. Призова хората да не се презапасяват, защото стоки има.

    Какво е форсмажор?

   Форсмажорът, познат в търговското ни законодателство като непреодолима сила, е непредвидено и непредотвратимо събитие от извънреден характер. То възниква след сключването на договора и прави изпълнението му обективно невъзможно - докато това събитие съществува.

   За форсмажорни обстоятелства се приемат събития като природни бедствия, аварии, войни, земетресения, пожари, както и административни актове на държавни и общински органи, включително и закони.

 

Тагове : форсмажор , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha