,,Булгаргаз,, предлага природният газ да поскъпне с близо 60% през април

,,Булгаргаз,, предлага природният газ да поскъпне с близо 60% през април
Публикация   17:46     14 Март, 2022 /     akcent.bg   /     442

   Държавното дружество "Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през април - с 58%, се вижда от официалния документ, публикуван в сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако тя одобри искането, един мегаватчас ще се увеличи от настоящите 113.73 лв. на почти 179.36 лева без такси и налози. Окончателното решение за цените на тока и парното за бита регулаторът ще вземе на 1 април.

   В края на миналата седмица "Булгаргаз" съобщи прогнозната цена за май, която предвижда повишение от близо 39% спрямо сегашните нива. Вчера в интервю за Би Ти Ви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР Станислав Тодоров заяви, че в последния ден на март ще се провери и дали ценообразуващите фактори на "Булгаргаз" и поисканото увеличение на газа за май е обосновано. "Цената на газа при нас се регулира, това не е свободен пазар, както при повечето европейски държави. В този смисъл КЕВР проверява всеки месец основанията, на които "Булгаргаз" иска да промени цената", посочи Станислав Тодоров. По думите му, ако искането за близо 40% увеличение е обосновано, то може да бъде одобрено.

   В края на януари съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на "Булгаргаз". Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него предишното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година. Седмица преди това енергийният министър Александър Николов упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик и че ценовите предложения към КЕВР може да са значително по-общественополезни.

Тагове : газ , КЕВР ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha