Най-доброто българско вино - пак червено, от традиционен сорт

 Най-доброто българско вино - пак червено, от традиционен сорт
Публикация   13 Март, 2022   /     akcent.bg   /     1081

  След две години пауза заради пандемията екипът на DiVino успя да раздаде в нормален, офлайн формат, традиционните си награди "Топ 50".

    В зала 6 на НДК, където и в неделя ценителите могат да дегустират и наградените, и други напитки, наградата за най-добро българско бяло вино получи Borovitza Canyon Park MRV 2019, за най-добро розе бе отличено Varna Winery Grenache Rose BY GRI 2020, призът за най-добро пенливо вино отиде при Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico 2014, най-доброто десертно е Tsarev Brod Ice Riesling 2019, най-доброто от лимитирана серия е Midalidare Estate Gold Brut n/v, а най-доброто бяло е Bratanov Shishmanovo Tamianka 2020.

   Журито класира не само вина в Топ 50, но и в Топ 10. Очаквано винените производители, а и феновете се вълнуват кои заемат първите три места.

   И така на трета позиция е Haralambievi Royal Rouge Cabernet Franc 2020, което получи награда и за най-добро вино от Дунавската равнина. С едно място по-напред е класирано произведеното от избата край Огняново, собственост на френски граф - Bessa Valley Grande Cuvee 2017, което е и най-доброто от Западна Тракия.

   Най-доброто българско вино на 2021 г. според журито е произведено от изба, която преди няколко години спечели винените експерти с друг свой винен продукт, когато най-доброто вино на годината се оказа тяхното оранжево. Сега титлата отново носи изба "Росиди" с Rossidi Nikolaevo Old Vines Mavrud 2019. Другото забележително е това, че маврудът е сред немногото специфични български сортове. Насажденията с този сорт не са кой знае колко, поради което количеството вино от него е малко. Причината за това е, че при социализма водещи са били големите добиви, с които маврудът не се отличава и е бил неглижиран.

   От няколко години има опити на бранша да отдаде полагащото се място на този сорт и отбелязва Международен ден на мавруда на Димитровден.

   Журито казва за победителя, че авторите на виното са го замислили с идеята и каузата да покажат натуралната стилистика на иконичния български сорт. Отличава го специфичен стил, определено е като натурално, фино и с доста високи киселини и минералност - многопластово и балансирано.

   "Хараламбиеви" са сравнително млади участници на българската винена сцена, а вече втора година тяхно вино се класира сред 50-те най-добри на България. Експертите смятат, че най-голям принос за качеството на награденото вино има тероарът му, лозето Дъбника, на левия бряг на река Вит, в района на село Горни Дъбник, където реката слиза от хълмовете на Предбалкана и се запътва към устието си.

   Виното на "Беса валей" о поразило журито с великолепна мощ и концентрация, с впечатляващо богатство и баланс.

   Този път бяха наградени и 8 регионални вина, които журито е преценило, че са най-добри. Създателят на DiVino Емил Коралов напомни, че това не са винените региони, необяснимо на какъв принцип създадени за целите на Закона за виното, а съответстват на реалните региони за производство на грозде с тяхната специфика от климат, почва и т. н.

   Сред другите отличени по региони са Bononia Estate Gamza 2019, което е определено за най-добро вино на Северозападна България, най-доброто вино от Розовата долина е Chateau Copsa Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2020, в Сакар и Източните Родопи изпъква Ivo Varbanov Sonatine Bureaucratique Syrah & Viognier 2018. За най-добро от Черноморието бе определено Minkov Brothers 7 Project 2016, а най-добро от Долината на Струма Logodaj Melnik Prime Grand Reserve 2017.

   Отличието за винен туризъм отиде при Вила "Мелник", а за дебют - при винарска изба "Одесос".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още