Вторник, 14 Май 2024

Румен Христов е преизбран за лидер на СДС

 Румен Христов е преизбран за лидер на СДС
Публикация   21:55     12 Март, 2022 /     akcent.bg   /     334

Националната конференция на партията прие декларация за войната в Украйна

    Румен Христов бе преизбран за председател на СДС от Националната конференция на партията, съобщи пресцентърът на политическата сила. Той е получил 497 гласа , един делегат се е въздържал.

   Националната отчетно-изборна конференция се състоя в София.

   Съюзът на демократичните сили (СДС) осъжда войната срещу Украйна, предизвикана от „имперските амбиции на Кремълската върхушка, олицетворени от Путин“. Това се заявява в политическа декларация на конференцията.

   От партията заявяват, че три десетилетия след края на "Студената война" и събарянето на Берлинската стена "сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят". "Путин извършва престъпление срещу Украйна и нейния народ. Там живеят и стотици хиляди етнически българи, наши братя и сестри, които също са жертва на агресията, заедно с целия украински народ! Това е война не само срещу Украйна, а хвърлена ръкавица в лицето на мира, като висш идеал на цялото човечество", пише в декларацията. 

   От партията призовават българското правителство незабавно да обезпечи присъствието на необходимите многонационални сили на НАТО, които да гарантират допълнително сигурността на България и стабилността на Югоизточния фланг. Също - и да ускори процедурите и действията за оказване на хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, за да получат нужната подкрепа и сигурност. "Правителството дължи на обществото информация с какви запаси от горива, основни хранителни продукти и медикаменти разполагаме, и ако те са недостатъчни, какви мерки ще се предприемат за обезпечаване на най-необходимите стоки", заявяват още от СДС.

   В декларацията от СДС отбелязват, че продължават да отстояват позициите си да не се прибързва с приемане на Република Северна Македония в ЕС "за сметка на българския национален интерес"; срещу Истанбулската конвенция и гейбраковете. От партията настояват за: европейско бъдеще и европейски доходи и пенсии; по-ниски данъци и по-висок икономически растеж; по-силна държава в обществения сектор, и по-малка намеса на държавата в частния сектор; стабилно управление.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha