Какво е стагфлация?

Какво е стагфлация?
Публикация   08:27     12 Март, 2022 /     akcent.bg   /     1157

Да се ​​обърнем към икономическите процеси

   Какво е стагфлация в икономиката? Под този термин в рамките на макроикономическа система се разбират информационни процеси под формата на икономическа стагнация. Стагфлацията съчетава чертите на разрушителните процеси и всъщност е бавна форма на всяка икономическа криза. И това въпреки факта, че инфлацията в умерени количества е определен стимул в икономическата активност на субектите, а в критични размери - причина за разпадането на цели държави.

         История на стагфлацията

Image

Самият термин първоначално се появи във Великобритания, когато за първи път бяха отбелязани стагфлационни процеси. Преди това цикличното развитие на икономиката се характеризираше с по-ниски цени по време на спад на производството и икономическа депресия. В края на 60-те години на XX век започва да се очертава малко по-различна (противоположна) картина, която става известна като стагфлация. Ясно е, че то намери своето определение в Съединените щати в периода на спад на производството, когато темпът на растеж на цените поради нарастващата инфлация възлиза на около 1%. Икономиката се колебае циклично, нейните промени настъпват между стагнация, характеризираща се с падащи цени, висока безработица и нисък икономически растеж, и инфлация, която е съпроводена от напълно противоположни процеси.

В обобщение можем да кажем, че стагфлацията означава процеси, които се характеризират с нарастващи цени и висока безработица с едновременна липса на икономически растеж.

          Основните признаци на стагфлация

И така, какво е стагфлация и какви фактори показват нейното начало? На първо място това е състоянието на икономиката, което може да се определи като депресивно. Второ, бързият растеж на безработицата. Трето, бързите инфлационни процеси в държавата, както и девалвацията на валутата на международния пазар.Advertisement

Image

Какво е стагфлация, стана известно още през 70-те години на ХХ век. През този период депресиите в икономиката бяха придружени от известно понижение на цените (този процес се нарича „дефлация“). Безопасно е да се каже, че понятието „стагфлация“ се появи съвсем наскоро, чието определение може да бъде формулирано по следния начин. Това е напълно нов тип криза в икономиката, придружена от липса на парични средства сред населението и ниска покупателна способност. Но в същото време цените нарастват бързо.

Тези признаци са много тясно свързани с руската икономика на 21 век: обезценяване на националната валута (рубла), намаляване на заетостта при наличие на общ икономически спад. Въз основа на тези фактори икономистите правят изводи за опасността от стагфлация в Руската федерация. Международните анализатори обаче смятат, че стагфлацията е известна на почти всички страни с развиваща се икономика.

       Причини за стагфлация

Сред причините, които могат да причинят стагфлация, учените различават следните:

Image

Advertisement

- висока монополизация в икономиката (монополистите могат да поддържат изкуствено цените в неблагоприятна среда; предприемачите често в условия на чиста конкуренция са принудени да понижават цените в депресирана икономика);

- различни антикризисни мерки, които се прилагат от държавата под формата на обществени поръчки, изкуствено увеличаване на търсенето, както и регулиране на определени цени, за да се гарантира защитата на руския производител;

- глобализацията в икономиката (като пример можем да посочим хипотеза, обясняваща увеличаването на инфлацията с безработицата в световната икономика през ХХ век, тъй като влизането на определени държави в световната общност често може да причини шокове в руската икономика);

- наличието на инфлационни очаквания сред производителите;

- кризи с енергиен характер.

Така може да се види, че изтъкнати икономисти и учени все още не са разгадали този икономически феномен докрай.

         Вълнообразни явления при стагфлация

Това явление се характеризира с тенденция както към бързо възникване, така и към бързо изчезване. Единственият момент, в който всички експерти се придържат към една гледна точка, е, че стагфлацията има само отрицателни последици.

 

Тагове : стагфлация ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha