Вторник, 8 Октомври 2024

Увеличение с 39% предлага новото ръководство на ,,Булгаргаз,, назначено да се бори с високите цени

Увеличение с 39% предлага новото ръководство на ,,Булгаргаз,, назначено да се бори с високите цени
Публикация   12 Март, 2022   /     akcent.bg   /     294

   Прогнозната цена на природния газ за месец май е 157.73 лева/мВтч (80.64 евро). Тя е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщава "Булгаргаз". Ставката е образувана на база стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение от компанията посочват, че цените на европейските газови пазари за доставка през май са в приблизителен размер 120 евро/мВтч.

   Окончателното предложение ще бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

   На 7 март Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за март от 113 лв. и 73 ст. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Така, ако поисканата от "Булгаргаз" цена б на директорите на "Булгаргаз"ъде приета, това би означавало повишение с близо 39% в рамките на два месеца.

   В края на януари съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд  на "Булгаргаз" Отстраненото ръководство определи тези действия като политически мотивирани. Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

Тагове : , , Булгаргаз , , , цени ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha