Цената на газа в Европа спада, но търговците остават нащрек

Цената на газа в Европа спада, но търговците остават нащрек
Публикация   06:55     10 Март, 2022 /     akcent.bg   /     655

Европейският газ поевтинява, тъй като опасенията на търговците за руските потоци намаляват

   Природният газ в Европа поевтиня, тъй като търговците прецениха нежеланието на региона да санкционира руските доставки и потенциалното облекчаване на ответните действия на Москва, съобщи Bloomberg.

   Фючърсите на холандския бенчмарк се понижиха с цели 21%, след като във вторник се колебаеха между печалби и загуби. Въпреки че Европейската комисия заяви, че планира да намали вноса на руски газ с две трети през тази година, намирането на алтернативи ще бъде трудно. Лидерите в региона, включително германският канцлер Олаф Шолц, се противопоставиха на прекратяването на енергийните доставки, като страната дори разреши на Uniper SE да увеличи покупките от Русия.

       "След вчерашното изявление Европейската комисия не проявява интерес към санкции върху вноса на нефт и газ и това допълнително ще намали опасенията от ответни действия от страна на Русия", каза Том Марцек-Мансер, ръководител на отдела за газови анализи в ICIS в Лондон. "Пазарът е калкулирал и възможността за прекъсване на доставките на газ от Русия."

    Руският газ задоволява около една трета от търсенето в Европа и ще бъде трудно да се намерят алтернативи на тези огромни количества. Доставките от Русия в момента се осъществяват нормално и дори са се увеличили след нахлуването в Украйна. По-меките температури с наближаването на края на зимата също спомагат за намаляване на търсенето.  

   Въпреки това търговците остават нащрек. Тъй като войната се проточва, рисковете остават, включително повреди на тръбопроводи и друга инфраструктура, използвана за пренос на газ. САЩ забраниха вноса на руски петрол и втечнен природен газ, което предизвика вълни на стоковите пазари и допринесе за висока волатилност. Обединеното кралство частично последва тази стъпка, но пощади газа. Други европейски държави не пожелаха да предприемат подобни действия.

Gas

   Русия предупреди, че може да отвърне на удара, като спре потоците по съществуващия газопровод "Северен поток 1" към Германия - най-големият газов маршрут към Европа. Президентът Владимир Путин също така подписа заповед за забрана или ограничаване на търговията с някои стоки и суровини, но тази мярка все още не е дефинирана конкретно от кабинета.

   Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че макар Русия да цени репутацията си на надежден доставчик на енергия, тя може да преосмисли ангажиментите си в светлината на наложените ѝ санкции. 

Gas 02

   "Изглежда, че пазарът е готов да понижи малко цената, вероятно поради прибиране на печалби", заяви търговската компания Energie Danmark в бележка на своя уебсайт. 

   Неотдавнашните рекордни цени биха могли да доведат и до увеличаване на спотовите доставки на втечнен природен газ в Европа през следващия месец, "най-малкото", каза Марзец-Мансер. Пазарът може да отслабне още повече, тъй като скъпият газ намалява потреблението, като според Citigroup Inc. търсенето ще намалее с 5,4 % през тази година. Базовият сценарий на банката също така предвижда вносът по тръбопроводи в Русия да намалее с 34% спрямо миналогодишните нива, като разликата ще бъде покрита най-вече от нарастващия приток на втечнен природен газ. 

   Планът на Европа за намаляване на зависимостта от руски газ през тази година "изброява всички обичайни заподозрени като повече втечнен природен газ, повече тръбопроводен газ от алтернативни доставчици, мерки за намаляване на търсенето", каза Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

    "Но реалността е, че руският газ играе толкова голяма роля в европейския енергиен баланс, че тези мерки са недостатъчни, за да доведат до значителна промяна в краткосрочен или дори средносрочен план."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha