Понеделник, 13 Май 2024

Германия въвежда ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите?

Германия въвежда ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите?
Публикация   06:41     10 Март, 2022 /     akcent.bg   /     381

От началото на войната в Украйна цената на дизела се е вдигнала с цели 50 цента

   Ограничение на скоростта, празни магистрали, намалено работно време, съкращения и фалити: с началото на войната в Украйна в Германия започват да изплуват образи, които за последно помним от петролната криза през 1973 г. Тогава цената на суровината се вдига толкова много, че правителството на канцлера Вили Бранд приема закон за енергийната сигурност, който забранява шофирането на лични автомобили в рамките на четири недели и налага ограничение на скоростта от 100 км/ч по знаменитите германски магистрали. Всички тези мерки са предприети с идеята за намаляване консумацията на петрол – но въпреки тях неговите свръхвисоки цени водят до дълбока икономическа криза.

   A тези дни за първи път в историята на Федерална република Германия цените на бензина прескочиха границата от 2 евро/литър, посочва ZDF.

   От началото на войната в Украйна цената на дизела се е вдигнала с цели 50 цента. Ето защо някои политици предложиха намаляване данъците върху горивата, а от Greenpeace се застъпиха за недели без лични автомобили и нови ограничения на скоростта (100 км/ч по магистрали, 80 км/ч – по междуградските пътища). Засега обаче федералният транспортен министър Манфред Щолпе (SPD) се обяви срещу предложението за намаляване на темпото по аутобаните. Кристоф Бьор (CDU) пледира за намаляване на данъците върху суровия петрол, ако цените продължат да се вдигат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha