Радев защити службите, не било работа на министрите да дават оценки за работата им

Радев защити службите, не било работа на министрите да дават оценки за работата им
Публикация   18:28     08 Март, 2022 /     akcent.bg   /     254

   Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на Националната служба за охрана (НСО), не е работа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), не е работа на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали има пробив в националната сигурност във връзка с обстрелването със снежни топки на премиера Кирил Петков и председателя на парламента Никола Минчев на връх Шипка на 3 март.

   "Не е работа на министри да дават оценки за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват. Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Знаем, че допреди година това беше практика в работата на службите, и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото път. Разбира се, че няма да искам оставки", подчерта държавният глава.

   По думите му неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатни длъжности и настоя да се изчистят "всички тези опити за попълзновения към тях".

   Радев допълни: "Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или нов парламент да си подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията. Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията, да стане достояние и на президента."

   Преди дни съпредседателите на "Демократична България", която е част от управляващата коалиция, Христо Иванов и Атанас Атанасов разкритикуваха остро службите за сигурност заради подаваната от тях информация към правителството по отношение на войната в Украйна. Иванов също така изрази недоволство, че президентът има силно влияние в сектор сигурност в правителството.

   Запитан да коментира позиция на премиера, който по-рано днес обяви, че България не може да си позволи санкции срещу Русия по отношение на газа и петрола, президентът изтъкна, че Петков бил прав в оценката си и че ако подкрепим такива санкции срещу Москва, това можело да доведе до унищожаване на икономиката ни.

   Радев също така очаква от ресорните министри, законодателя и отговорните институции енергични мерки за създаване на единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход за управлението на кризите във връзка с войната в Украйна и прииждащите към България бежанци от там.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha