Понеделник, 13 Май 2024

„Свободна зона – Русе” ЕАД вече 34 години бележи успешно развитие като логистичен и индустриален център

„Свободна зона – Русе” ЕАД вече 34 години бележи успешно развитие като логистичен и индустриален център
Публикация   13:09     07 Март, 2022 /     akcent.bg   /     677

   „Свободна зона – Русе” ЕАД е най-голямия и най-добре развитият на територията на страната ни логистичен и индустриален център. Това споделя екипът на Зоната в днешния ден, когато отбелязва 34-та годишнина от създаването и.

    От средата на 2020 г. се отчита тенденция на стабилна заетост на закритите помещения, която се запазва и през 2021 г., достигаща на моменти до 90%, като приблизително 50% от тях се експлоатират като индустриални помещения, 45% като складови, а останалите 5% като офиси. Заетостта на откритите площи е динамична и през 2020 г. се повлия чувствително от ограниченията за реализация на икономическите дейности, последвали от глобалната криза в резултат на обявената световна пандемия от COVID-19. Част от тях се използват за паркинг на камиони от клиентите на дружеството и транспортни фирми.

   Освен български фирми, на територията на дружеството извършват дейност фирми с австрийски, израелски и американски капитал. Броят на лицата, които работят на територията на Свободна зона – Русе е над 300.

   Дружеството има утвърден имидж на водещ импортно - експортен център в областта, предоставящ митнически и данъчни облекчения за клиентите си.

   Зоната се намира в непосредствена близост до границата ни с Румъния, като част от територията й е разположена по устието на река Дунав това разположение я прави за клиентите и партньорите стратегическа.

   Тук се предлагат и осъществяват качествени и професионални дейности и услуги, утвърдени традиции и висок авторитет сред местни и чуждестранни инвеститори

   Дружеството разполага с необходимата техническа и материална база за реализиране на предоставяните дейности и услуги. На разположение е и собствена повдигателна и претоварна техника, портален кран, автомобилна и жп рампи.

   Инфраструктурата отговаря на всички изисквания за създаването и предоставянето на качествени товарно-разтоварни дейности и съпътстващи услуги.

   Финансово състояние е стабилно и има висока ликвидност, както и недопускане наличие на просрочени задължения. Степента на удовлетвореност на контрагентите също е висока.

   Като  дългосрочни цели пред мениджърския екип са поставени :

    -Подобряването на материалната и техническата база на дружеството  за привличане на инвеститори и клиенти, при наличие на развита конкурентна среда на територията на областта. Тъй като основен дял в общия обем на приходите заемат средствата, придобити в резултат на отдаване под наем на закрити и открити складови площи, е необходимо да се инвестират средства в подобряване на инфраструктурата на съществуващите складови площи, както и изграждането на нови такива и облагородяване на допълнителни терени, които могат да бъдат отдавани под наем или продадени на потенциални сертифицирани инвеститори.

    Модернизацията и рехабилитацията на съществуващата база ще се реализира, както със собствени средства, така и с привличането на инвеститори, които да вложат средства в изграждане на високотехнологични производства на територията на Зоната.

   Придобиване на нова техника и оборудване чрез намаляване на преките разходи. Тази мярка пряко рефлектира върху подобряване нивото на предоставяните услуги.

Обновяването и модернизацията на наличната техника и повишаване квалификацията на служителите на дружеството ще доведе до подобряване на предоставяните дейности и услуги и ще увеличи удовлетвореността на клиентите.

   Работа в посока внедряване на нови дейности и услуги, които ще подпомогнат постигането на по-добър финансов резултат на дружеството.

Преминаване към нов стил на управление,  основан на екипността.

Полагане на усилия за привличане на местни и чуждестранни инвеститори, които да финансират изграждането на високотехнологични производства на територията на дружеството.

 

  Свободна зона - Русе е създадена през 1988 година като важен импортно-експортен център, предоставящ митнически и данъчни облекчения на инвеститорите и търговците, опериращи на територията й. Тя е основен механизъм в стремежа да бъдат привлечени и реализирани инвестиции в региона, които от своя страна ще допринесат и окажат благоприятен ефект върху развитието на икономиката на страната ни.

   Географското положение, добре развитата инфраструктура и транспортна комуникация на град Русе са определящи за ситуирането на зоната именно на територията на града.

   Урбанизираната площ на дружеството се равнява на 377 500 кв.м. Инфраструктурата й включва собствени подходни шосейни и железопътни пътища, жп гара, оборудвана с четири коловоза и портален кран, четиристотин линейни метра брегоукрепване. В Свободна зона – Русе има изградени ВиК мрежи, газификация, електрозахранване,  интернет свързаност  и телекомуникации.

  

Един от терените на дружеството действа като обособена територия със статут „свободна зона” съгласно митническото законодателство. Върху него са изградени  20 хил. кв.м. открити складови площи с твърда настилка и 25 хил. кв.м. закрити площи, от които приблизително 5 хил. кв.м.  индустриални помещения, 1 000 кв.м. офиси и    20 хил. кв.м. складови площи. На тази обособена територия действат всички закони на страната, но се предоставят някои митнически преференции, свързани със съхранението на стоки с несъюзен статут, без заплащане на митни сборове и ДДС до момента, до който стоките се намират на терена на дружеството. „Свободна зона - Русе” ЕАД разполага и с други терени от около 200 хил. кв.м., които не са под специален режим и могат да бъдат продавани и развивани спрямо нуждите на потенциалните инвеститори, или за внедряване на нови дейности и услуги.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha